Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Яким повітрям дихаємо, дврзівці?

Середа, 30.01.2013    

   Деякі зі знімків суботньої фотогалереї потрапили до неї невипадково. Так, фото №20 можливо згодом увійде до публікації під робочою назвою "Голуб'ятні ДВРЗ" (чекаємо від читачів "наводок" і безумовно звернемось до Клавдія Тацькова), а фото №54 - до майбутньої публікації про архітектурну майстерню.
   Тема ж сьогоднішньої статті пов'язана з фото №53 - будинку №2 по вулиці Сергія Лазо.

Будинок по Сергія Лазо, 2

   Особливість цього непримітного чотириповерхового будинку 1960 року побудови полягає в тому, що біля нього встановлено пост спостереження за станом забруднення (ПСЗ) навколишнього природного середовища в м.Києві. Всього в Києві 16 таких постів. Через змонтовану на них апаратуру екологічні служби моніторять стан природного середовища, а місцеві мешканці точно знають, яким повітрям вони дихають.
   На відміну від решти киян, які тішать себе приблизною інформацією, а то й взагалі не цікавляться нею. Як жартують лікарі: "Нет здоровых людей, есть недообследованные!" Тож приступимо до огляду.

Стан забруднення повітря в Києві

   Почнемо з поганих новин - повітря на вулиці Сергія Лазо, а значить і на ДВРЗ в цілому, не настільки чисте, як нам би хотілося. За останніми опублікованими даними - листопад 2012 року - концентрація завислих речовин (пилу) на Лазо перевищувала гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 1,1 раза. Таке ж забруднення було на Бесарабській площі, вулиці Каунаській - район Ленінградської площі - та на проспекті Перемоги. В решті районів міста пилу було менше.

Стан забруднення повітря в Києві

   Друга неприємна новина - високий вміст у повітрі ДВРЗ діоксиду азоту. Перевищення ГДК в листопаді 2012 року спостерігалось в усіх районах Києва, крім проспекту Науки - тамтешній ПСЗ №5 розташований на Багриновій горі. Рівень забруднення повітря діоксидом азоту на Сергія Лазо збігався з рівнем на вулиці Попудренка, поряд із Броварським проспектом.
   Джерелом викиду діоксиду азоту (NO2) є двигуни внутрішнього згоряння, теплові електростанції і в меншій мірі, заводи з переробки целюлози, бутанові газові обігрівачі та печі. У побуті джерелами діоксиду азоту є гасові та газові обігрівачі.

Стан забруднення повітря в Києві

   Перше, що спадає на думку, - джерелом забруднення повітря ДВРЗ діоксидом азоту є розташована поряд Дарницька ТЕЦ. Значить, влітку - між опалювальним сезонами - концентрація NO2 повинна бути меншою? Дійсно, за даними на липень 2012 року ПСЗ на Лазо не входив до числа лідерів забрудненого повітря. Разом з тим, у травні 2010 року концентрація діоксиду азоту на ДВРЗ теж перевищувала норму в 2,8 рази - більше, ніж на площі Перемоги.
   Незрозуміло... Або ДарТЕЦ забруднює повітря і влітку, або на ДВРЗ надходить забруднене повітря від автомобілів з Броварського проспекту? На користь останньої гіпотези й та обставина, що ДарТЕЦ працює на газу, а відходом від спалювання газу повинна бути звичайна вода, а не діоксид азоту.

Стан забруднення повітря в Києві

   І наостанок - приємний аспект питання. Загальний рівень забруднення повітря вимірюють за так званим інтегральним показником (ІЗА). За показником ІЗА, згідно з офіційними даними, повітря на Сергія Лазо - одне з найчистіших у Києві. Таке ж чисте повітря - на Багриновій горі, в Гідропарку та на Експоцентрі України (колишня ВДНГ).

Стан забруднення повітря в Києві


  Повні довідки про стан атмосферного повітря в Києві у вигляді pdf-файлів дивіться за лінками - травень 2010 р., липень 2012 р., листопад 2012 р.
Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):