Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Найстарішому голубівнику Києва - 88 років

Середа, 05.09.2012    

   Мешканець ДВРЗ Клавдій Тацьков Сьогодні - день народження Клавдія Миколайовича Тацькова, учасника Другої світової війни, мешканця київського житлового масиву ДВРЗ.

   Клавдій Тацьков народився 5 вересня 1924 року в м.Козятин Вінницької області. Батько працював машиністом у депо. В 1933 році його перевели в Дарницьке депо, і сім'я переїхала до Києва. Жили в Новій Дарниці, там же Клавдій ходив до школи №163.

   Вже після війни батько Клавдія самотужки побудував невеличкий будинок у селищі Дарницького вагоноремонтного заводу, в ньому й зараз проживає Клавдій Миколайович.

Мешканець ДВРЗ Клавдій Тацьков служив командиром БМ-13    Воював Клавдій Тацьков в артилерії, до поранення мав справу з реактивними мінометами БМ-13 ("Катюша"), а після видужання - служив на батареї далекобійних гаубиць.

   Під Варшавою поранило в стегно, двічі була небезпека ампутації ноги. Врешті-решт вирішили осколки не витягати, так з ними й живе.

Такий утюг досі є в Клавдія Тацькова, ДВРЗ    В спогадах прозвучала ще одна, цікава й раніше невідома версія походження назви "Катюша". За словами Клавдія, був вислів "Санитарка Катюша бросила утюг", буцімто вона гладила для дезінфекції бинти, а коли напали вороги, то кинула в них утюг, з якого розлетівся вугільний жар. Залп БМ-13

   Тоді були в ходу старовинні вугільні праски (див. фото). Щоб вугілля горіло, час від часу треба було ними розмахувати.

   До речі, розпечені жарини під час махання були видні через отвори і теж нагадували траєкторії реактивних снарядів "Катюші".

Клавдій Тацьков у 25 років    Війну Клавдій закінчив у Німеччині, в Україну повернувся в 1948 році, після демобілізації. Навчався в кіноінституті, працював директором кінотеатру "Київ", дуже любив свою роботу.

   Згодом був призначений начальником відділу кінопрокату Міністерства культури Української РСР. Часто бував у відрядженнях, разом з акторами кіностудії ім.Довженка об'їздив увесь Радянський Союз - тоді регулярно проводились декади фільмів виробництва кіностудій союзних республік.

   Працював з іноземними делегаціями, забезпечував роботу фільмосховищ по Україні.

Нагородження Клавдія Тацькова, ДВРЗ    І тепер, незважаючи на вік, Клавдій Тацьков енергійний і непосидючий, жваво цікавиться навколишніми подіями, веде активне громадське життя. Часто зустрічається з ровесниками - ветеранами Дніпровського району міста Києва, зі школярами та студентами столиці.

Нагорода Клавдія Тацькова, ДВРЗ    Ще з дитинства, і до теперішнього часу Клавдій займається голубівництвом, зараз тримає голубів породи "Декоративні". За успіхи Клавдія Тацькова неодноразово нагороджували грамотами і призами.

   Нещодавно Федерація голубиного спорту м.Києва нагородила його званням "Почесний голубівник міста Києва". До речі, Клавдій - єдиний довоєнний київський голубівник. Нагороду вручав Леонід Литвиненко, голова правління федерації.

Щиро бажаємо Клавдію Миколайовичу міцного здоров'я і доброго настрою!

Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):