Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Будівлі ДВРЗ: будинок з годинником

Вівторок, 30.10.2012     За матеріалами книги "ДВРЗ" та інформаційної системи КМДА "Ваш будинок".

ДВРЗ, будинок з годинником ДВРЗ, будинок з годинником    "Бакалея", "Переезд", "Довбуша", "Макаренко", "Возле бани" - такі зупинки роблять маршрутки на ДВРЗ, ці назви зрозумілі і водіям, і пасажирам, причому байдуже, якою мовою їх кажуть.

   Між тим, давно вже немає оптової бази "Бакалія", немає й бані. Проте сама будівля бані добре збереглась, хоча й поміняла господаря - тепер у цьому дбайливо відреставрованому будинку знаходиться офіс приватної компанії. Менше пощастило будинку навпроти бані - "будинку з годинником".

   Це перший, зведений наприкінці 1934 року, житловий будинок. І номер у нього також був перший, будинки нумерували за порядком їх спорудження" - пише в книзі "ДВРЗ" Володимир Приходько.
   "Одну з квартир другого поверху зразу відвели під готель - на ДВРЗ часто навідувались поважні гості. На першому поверсі розмістили просторий овочевий магазин, і хлібний. Пізніше овочевий поступився місцем штабу добровільної народної дружини. Одну з кімнат цього будинку завжди займав дільничний міліціонер."

   І зараз у цьому облупленому двоповерховому будинку №105/2 по вул.Алма-Атинській, в його 8 квартирах на 2 під'їзди проживають мешканці, загальна площа будинку - 757 кв.м, площа квартир - 427 кв.м, решта - нежитлові приміщення.

   Цікаво, що й досі зберігся кронштейн, на якому раніше висів годинник - хоч зараз чіпляй новенького. Є біля будинку й стенд для оголошень, так що можна туди помістити копії архівних номерів заводської багатотиражної газети.

   Дивись, і потягнуться на ДВРЗ заїжджі туристи, щоб поринути в атмосферу повоєнного Києва. :)



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Фото" та "Будівлі ДВРЗ".


Вам була корисна ця стаття?

Сергій Соколов  19.07.2021 07:32
Дякуємо, пане Юрію, за грунтовний і цікавий коментар. Спробуємо в наступній публікації вивести своєрідну уточнену хронологію розміщених у будинку №1 установ та організацій. Підкріпивши її відповідними документами - фотографіями та уривками зі спогадів.

Юрий Н.  18.07.2021 20:19
Окончание. Когда в конце 50-х гг. возникли добровольные народные дружины, в той же комнате милиции разместился и штаб ДНД. В 1950 г. первый этаж дома занимал Гастроном (см. страницу сайта Лиски "Будинок №1 по Шосе ДВРЗ у 1950 році"), перебравшийся в дом №7 только в 1953 г. Аптека разместилась в доме №7 прежде Гастронома, сразу после окончания восстановления дома в 1951 г. Освободившиеся в 1953 г. после переезда Гастронома в 7-й дом площади в доме №1 заняли овощной (в центральной части дома) и хлебный (у противоположного комнате милиции торца). Делился ли овощной частью своей площади с дружинниками -- не знаю.

Юрий Н.  18.07.2021 20:12
Уважаемый г-н редактор! В цитате из книги "ДВРЗ" В. Приходько
"Одну з квартир другого поверху зразу відвели під готель - на ДВРЗ часто навідувались поважні гості. На першому поверсі розмістили просторий овочевий магазин, і хлібний. Пізніше овочевий поступився місцем штабу добровільної народної дружини. Одну з кімнат цього будинку завжди займав дільничний міліціонер.", к сожалению имеется несколько неточностей, а именно. По крайней мере до 1951 г. в угловой комнате возле часов размещалась парикмахерская, по-видимому, позже переехавшая в баню, построенную в 1949 г. Освободившееся помещение занял опорный пункт милиции (участковый М.Маценко),

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):