Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

День св.вмч і цілителя Пантелеймона

Понеділок, 13.08.2012     Оригінал новини - на сайті "Дніпровець"



День св.вмч і цілителя Пантелеймона    Великомученик Пантелєймон почитався в Православній Церкві як грізний святий, заступник воїнів. Ця сторона шанування розкриває його перше ім'я Пантолеон, що означає «лев у всьому». Друге ім'я, дане при Хрещенні, — Пантелєймон, тобто «всемилостивий», розкривається з шанування великомученика як цілителя. У західних християн він вважається заступником лікарів.

   Великомученик і цілитель Пантелєймон народився в місті Никомідії в сім'ї знатного язичника Евсторгия і був названий Пантолеоном. Його мати Еввула була християнкою. Вона хотіла виховати сина в християнській вірі, але померла, коли майбутній великомученик був ще юним отроком. Батько віддав Пантолеона в початкову язичеську школу, закінчивши яку хлопець почав вчитися лікарському мистецтву в відомого в Никомідії лікарки Евфросина і став відомий імператорові Максиміану (284—305), який захотів бачити його при своєму дворі.

   Після смерті батька святий Пантелєймон присвятив своє життя страждаючим, хворим і убогим. Він безкоштовно лікував тих всіх, які зверталися до нього, зціляючи їх Ім'ям Ісуса Христа. Він відвідував в темницях в'язнів, особливо християн, якими були переповнені всі в'язниці, і лікував їх від ран. Незабаром чутка про милостивого лікаря поширилася по всьому місту. Залишивши інших лікарів, жителі стали звертатися лише до святого Пантелєїмона.

   Із заздрості лікарі донесли імператорові, що святий Пантелєймон лікує християнських в'язнів. Максиміан умовляв святого спростувати чутки і принести жертву ідолам, але святий Пантелєїмон сповідав себе християнином і на очах імператора зцілив розслабленого Ім'ям Ісуса Христа. Запеклий Максиміан стратив зціленого, такого, що прославив Христа, а святого Пантелєймона піддав жорстоким мукам.

   Святі мощі великомученика Пантелєймона частинками розійшлися по всьому християнському світу: чесна глава його знаходиться нині в Російському монастирі Афонськом в ім'я великомученика Пантелєймона.

   Шанування святого мученика відоме ще з 12 століття. Князь Ізяслав, в хрещенні Пантелєймон, син святого Мстислава Великого, мав зображення великомученика Пантелєїмона на своєму шлемі. Заступанням святого він залишився живий у війну 1151 року. В день пам'яті великомученика Пантелєймона російські війська взяли дві морські перемоги над шведами (у 1714 році при Гангуті, в 1720 році при Гренгамі).


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):