Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Створили ОСББ - вже й ліфти поміняли!

Четвер, 15.03.2012       

   Сайт "Ліски" продовжує розповідати про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які були створені в 2011 році мешканцями Дніпровського району столиці. Всього в минулому році в Дніпровському районі зареєстровано п'ять ОСББ, що об'єднують жителів семи будинків (одна з організацій складається з мешканців трьох будинків).

   Це ОСББ "Магнат" по вул.Шумського, буд.1А (зареєстровано в лютому); "Новатор", вул.Новаторів, буд.22Б (у березні); "Лівобережний" по вул.Раїси Окіпної, буд.5 (у квітні); "Тичини,6" по вул.Тичини, буд.6 (в серпні) та "Краківська, 15-17" по вул.Краківській, буд.15-17 (у грудні).

   Про ОСББ "Новатор" йшлося в публікації від 5 січня 2012 року, а зараз розповімо про ОСББ "Тичини,6".

   Будинок №6 по пр.Тичини в Києві (житловий масив "Березняки") здано в експлуатацію в 1982 році, це був один з перших висотних будинків на масиві (перша секція - 16 поверхів, друга - 15), тому мешканці навколишніх дев'ятиповерхівок називали його "свічкою". Заселили будинок в основному працівники зв'язку, а в прибудові до будинку знаходиться філія Укртелекому по Київській області.

   Станом на початок 2012 року строк експлуатації будинку складає рівно 30 років. За весь цей час капітальний ремонт не робився, з поточних ремонтів було помітно лише оштукатурювання фасаду замість зруйнованих керамічних плиток. Найбільші ж нарікання мешканців викликала незадовільна робота ліфтів, тим неприємніша з-за висотності будинку.

   Будівля обслуговується спеціалістами ЖРЕО-418, тариф за утримання будинку та прибудинкової території становить 3,08 грн. за кв. метр площі квартир, щомісячний збір квартплати складає близько 35 тисяч гривень.

Будинок по Тичини,6

   На початку 2011 року керівник створеної в будинку ініціативної групи обійшов квартири, щоб познайомитись із сусідами, повідомити про намір створити ОСББ і зібрати інформацію про власників приміщень. На питання сусідів про господарські плани майбутньої організації конкретних відповідей не давав, мовляв, наймемо управителя. Головним аргументом на користь створення ОСББ називав обіцяний міською владою ремонт будинку. Цей же аргумент ініціативна група наводила і в письмових зверненнях (див. фото).

ОСББ, звернення ініціативної групи ОСББ, звернення ініціативної групи

   Втім, не на всіх мешканців цей аргумент подіяв і перша спроба провести установчі збори провалилась. Серед незгодних з планами ініціативної групи знайшлись і такі, що регулярно зривали оголошення і трощили стенди з інформаційними матеріалами.

Інформаційний стенд з проектом статуту ОСББ

   Але ініціаторів це не зупинило і вони врешті зареєстрували об'єднання. Очевидно, що організація і проведення установчих зборів не були юридично бездоганними. Частина мешканців стверджує, що їх так і не повідомили про майбутні збори. Частина й зараз не знає про те, що ОСББ зареєстровано ще в серпні минулого року. Звичайно, закон не вимагає обов'язково повідомляти сусідів про реєстрацію об'єднання...

Довідка з реєстру

   Як же розпорядилось новостворене ОСББ обіцяними коштами на ремонт будинку? Вирішили замінити ліфти, на що було потрібно близько півмільйона гривень. Ліфти в будинку замінили, хоча скептики запевняють, що замінили лише кабіни, а решту обладнання залишили старе, 30-річної давності.

Нові ліфти

   Навряд чи це так, адже механізми повинні бути якось сумісними між собою, тож новий ліфт не працював би зі старим обладнанням. Разом з тим, ліфти ламаються ненабагато рідше, ніж раніше. Так само зупиняються не на всіх поверхах і викликаються не з усіх. Може, ще не все доробили?

Нові ліфти

   Крім нових ліфтів, діяльності ОСББ не помітно ні в чому. Будинок залишається на балансі ЖРЕО, гроші мешканців платяться в ЖРЕО, тому незрозуміло, якими коштами планується фінансувати роботу об'єднання співвласників? Чи ОСББ так і буде існувати лише на папері, обмежившись ремонтом?

   Між тим закон дає широкі повноваження цій формі самоорганізації населення. По-перше, з моменту реєстрації ОСББ з безгосподарністю в будинку повинно бути покінчено. В ньому з'являється повноправний господар, який встановлює розумні й цивілізовані правила співжиття і контролює їх виконання. По-друге, бажано контролювати й використання коштів, перерахованих за послуги в ЖРЕО. По-третє, якомога швидше треба братись самим за організацію послуг. Якщо виконувати їх економніше, то можна почати накопичення грошей на будинковому рахунку. Адже головна мета ОСББ якраз і полягає в тому, щоб гроші мешканців не розчинялись невідомо де, а витрачались не менш ощадливо, ніж у кожній сім'ї. Звичайно, всього цього реально досягти лише за умови активної участі мешканців будинку в його управлінні, міцного зв'язку та взаємної поваги між правлінням об'єднання і рештою співвласників будинку.



Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "ОСББ".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):