Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Під лежачий камінь вода не тече. Результати письмового опитування

Неділя, 13.11.2011, 12:20


В серпні-вересні 2011 року ініціативна група одного з будинків по вул.Алма-Атинській, що на житловому масиві ДВРЗ в Києві, провела письмове опитування мешканців будинку стосовно створення в ньому ОСББ.

На перші 2 питання - "Чи задоволені рівнем комунальних послуг?" та "Чи здатне ЖРЕО ефективно і прозоро розпоряджатися коштами нашої квартплати, у тому числі накопичувати їх на будинковому рахунку для майбутніх ремонтів?" всі 100% анкетованих відповіли негативно.
Разом з тим, не всі опитані впевнені, що й ОСББ здатне "ефективно і прозоро розпоряджатися" (рис.1). Так, 18.75% з них залишили це питання без відповіді.

Повна одностайність у наступному питанні - "Підтримуєте створення ОСББ?", хоча тут є певні нюанси. У розмовах частина сусідів вважає майбутнє ОСББ прогресивним і корисним явищем, тоді як деякі з них погоджуються вимушено. Їхня позиція - "Раз держава взяла такий курс, то ОСББ будуть створені незалежно від того, хочемо ми цього чи ні. Тож спробуємо позитивно вплинути на цей процес".
У відповідь на пункт анкети "Гарантуєте свою участь в установчих зборах" практично всі відповіли "Так".

Розподіл голосів по питанню "Згодні оформити заяву про заочне голосування на установчих зборах або доручення?" показано на рис.2: 43.75% - "Так", 31.25% - "Ні", 25% - "Не впевнені".

Наступне питання було таким: "Бажаєте ввійти в правління або ревізійну комісію ОСББ?" (рис.3). Половина згодні взяти на себе таку відповідальність, третина - ні, решта не визначились.

Не всі "позитивно оцінюють роботу ініціативної групи" (рис.4), 81.25% - "Так", 6.25% - "Ні", 12.5% - "Не впевнені". Сподіваємось, що при ближчому знайомстві з незадоволеними роботою ініціативної групи можна буде почути їхні мотиви і знайти компромісні рішення, раз наші позиції співпадають у головному - ОСББ таки треба створювати.

"Прийняти участь у роботі ініціативної групи" (рис.5) бажають 50% опитаних, ще по чверті не бажають або не впевнені.

Дуже неприємно коментувати останню діаграму (рис.6). На ній показана кількість сусідів, які взагалі погодились відповісти на питання анкети - таких лише 7.65%, або з 222 вкинутих у поштові скриньки анкет повернулись заповненими лише 17, що зводить нанівець репрезентативність опитування.
Які причини такої низької активності? Мабуть, частина анкет потрапила "невласникам" - в нашому будинку до 10% квартир здається орендарям, частина - виставлена на продаж, в багатьох - проживають родичі власників або не проживає ніхто. Чимала частина мешканців не вважають свою думку вирішальною чи взагалі важливою для врахування.
Проте з розмов із сусідами можна зробити висновок, що найбільша їх частина не хочуть брати на себе відповідальність, відповівши "Так" або "Ні" на основне питання - "Чи підтримуєте створення ОСББ?"

Резюмуючи результати письмового опитування, можна з упевненістю сказати, що на сьогоднішній день 92% мешканців будинку не відносяться до активних прихильників створення ОСББ. В подальшому на їхню позицію можуть вплинути чергові зміни в існуючому житлово-комунальному господарстві (наприклад, нове підвищення тарифів, ліквідація ЖЕКів та заміна їх на приватні компанії тощо), приклади новостворених благополучних ОСББ та агітація ініціативної групи. Адже крім прислів'я, винесеного в заголовок статті, є в Україні й інше - "Вода камінь точить". :)

Позитивним результатом проведеного опитування є збільшення кількості активних сусідів від 6-ти до 17-ти. І нехай не всі долучаться до ініціативної групи, проте всі вони - небайдужі відповідальні люди, з якими можна цивілізовано обговорювати проблеми будинку.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):