Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Венеційський міст

Вівторок, 15.10.2024 19:18   Джерело: ДНАББ ім.Заболотного.

   "Венеційський пішохідний міст розташований у одній із найпопулярніших зон відпочинку столиці – Гідропарку. Він зʼєднує в єдиний простір Долобецький острів з Венеційським та має славу одного із найромантичніших обʼєктів Києва. Довжина моста становить 144 метри, а ширина – близько 10.

   Свою назву міст отримав від однойменного острова, який, у свою чергу, успадкував її від Передмостової Слобідки, яка розташовувалася на ньому до 1943 року. Ще з кінця ХІХ сторіччя за цим поселенням закріпилася неофіційна назва – Київська Венеція. Ця частина Дніпра дійсно чимось нагадувала славнозвісне італійське місто, оскільки складалася з низки островів, оточених протоками, а мешканці села зводили свої хати на високих палях, щоб вберегтися від потужних дніпровських повеней.

   1965 року міська влада Києва ухвалила рішення про створення зони відпочинку на двох дніпровських островах, розташованих навпроти центру міста, – Долобецькому та Венеційському. Саме для того, щоб налагодити між ними сполучення, було вирішено збудувати пішохідний міст. Розробку цього проекту було доручено архітекторам О. Ільяшенку, В. Суворову та І. Шпарі й 1966 року його було втілено у життя.

Венеційський міст

   Венеційський пішохідний міст побудовано із модного в ті часи збірного залізобетону. Він дуже гармонійно і логічно вписався у краєвиди дніпровських островів. Завдяки чіткій арочній формі та вдалим пропорціям він вважається одним із найкрасивіших мостів Києва.

   Говорячи сухою, "інженерною" мовою, – це однопрогінний, арковий, збірний залізобетонний міст. Прогінна частина складається зі зʼєднаних напіварок, на які спираються вертикальні стовпи, що підтримують панелі дорожнього полотна з тротуарами. На кінцевих частинах моста влаштовано гранітні сходи до пляжів. Прилеглі берегові відкоси облицьовано фактурними та гладенькими бетонними плитами. Просте металеве огородження складається з вертикальних стрижнів. Вдало віднайдені пропорції, гарно прорисована полога кругова дуга ажурної споруди створюють виразний образ одного з найкращих мостів Києва.

Венеційський міст

   2013 року міст зазнав масштабної реконструкції: було повністю замінено його покриття, значно зміцнено опори. Крім того, будівельники встановили на ньому сучасну підсвітку, відтак у нічний час міст прикрашають сотні світлодіодних вогників" (цитата (с. 199) і світлини з видання: Лемеха С. М. Освячений Дніпром. Тернопіль: ТзОВ "Терно-граф", 2020).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):