Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Київ у картинах: Березняки

Середа, 29.05.2024 14:09   Джерело: Суспільне Культура. Скорочено

   Художники різних епох і стилів по-різному змальовували міські пейзажі Києва. Тарас Шевченко у зарисовках намагався з точністю зображувати побачене в Києві. Натомість авангардист Богомазов зображував рух, уникаючи детального відтворення побаченого. Чичкан, Яблонська, Криволап і Химич, навчалися соцреалізму проте намагалися "вистрибнути" з цього жанру. Суспільне Культура пропонує добірку картин із пейзажами Києва.


"З-за Дніпра", Тарас Шевченко, 1843
«Київ з-за Дніпра», Тарас Шевченко, рисунок, 1843. Суспільне надбання
"Київ з-за Дніпра", Тарас Шевченко, рисунок, 1843. Суспільне надбання

   Тарас Шевченко відвідував Київ в 1820-х роках, а також у 1843 та 1846 роках. Весною 1843 року Шевченко взяв академічну відпустку в Петербурзькій академії мистецтв "на проїзд в малоросійських губерній строком на 4 місяці". Художник мав намір створити альбом офортів "Живописна Україна". У червні Шевченко дістався Наводницької переправи через Дніпро. Йому відкрився панорамний вид на правий берег. Цей краєвид він зобразив в зарисунку олівцем "З-за Дніпра" 1843 року. На Печерському пагорбі виднілися ансамбль Києво-Печерської Лаври та Михайлівський Золотоверхий монастир. Найбільше деталей у зарисовці є в Лаврській дзвіниці. Також Шевченко зобразив місцевих мешканців.


"Мікрорайон", Аркадій Чичкан, 1971
«Мікрорайон», Аркадій Чичкан, олія, 1971. Суспільне надбання
"Мікрорайон", Аркадій Чичкан, олія, 1971. Суспільне надбання

   Аркадія Чичкана знають як художника нонконформіста, який відмовився у своїх роботах малювати соцреалістичні зображення та працював у техніці модернізму. Був представником покоління "тихого опору". Його картина виконана олійними фарбами та зображує Березняки в Києві, де сім'я художника отримала квартиру. На картині проглядається типовий спальний район 1970-х років радянської доби.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Березняки".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):