До змісту
На Одещині засіяли перші експериментальні поля бавовни
Одеські аграрії засіяли перші поля п’ятьма експериментальними сортами бавовнику. Про це повідомляє пресслужба Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА.
"Фахівці Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) засіяли поля із п’ятьма експериментальними сортами бавовнику. Перші паростки можна буде побачити за два тижні", – йдеться у повідомленні.
На думку українських селекціонерів, на півдні України складаються максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування бавовнику. Особливо в районах, які страждають від стрімкої зміни кліматичних умов, що призводять до посухи.
Бавовник – це однорічна культура з практично безвідходним виробництвом, додали у відомстві. Із нього отримують волокно (до 40%) і насіння (60%), із якого виготовляють технічну олію та макуху для тваринництва. Стулки коробочок використовують, як біопаливо. Крім того, відходи бавовнику є стратегічною сировиною для виробництва оборонних засобів.
За результатами досліджень Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, урожайність бавовнику на суходолі становить 1,8 т/га, а на зрошувальних землях – 2,7 т/га. Загалом по Одещині висловили зацікавленість у цій культурі близько 10 підприємств. Вони засіють невеликі експериментальні поля, щоб визначити, наскільки цю культуру вигідно вирощувати у степовій зоні та який економічний потенціал вона матиме.
Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Економіка" та "Флора ДВРЗ".