Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

В районі "Вернадського" виявили рослину, яка раніше там не зустрічалась

Вівторок, 02.04.2024 19:02   Джерело: сторінка Національного антарктичного наукового центру

   Українські вчені зробили важливу знахідку – у районі "Вернадського" вони виявили вид рослини, який раніше тут не зустрічався. І це може бути ще одним свідченням потепління в Західній Антарктиці. Йдеться про печіночник маршанцію південну (Marchantia berteroana). Спершу його знайшов учасник сезонної експедиції, керівник відділу біології та екології НАНЦ Іван Парнікоза на північно-східному мисі острова Дарбу.

   Ця локація відома з архівних джерел: у 1980-х британські дослідники вивчали тут рідкісні види мохів і досить ґрунтовно описали місцеву рослинність. Іван Парнікоза якраз відшукав вказані види, але яким же було його здивування, коли поруч з ними вчений виявив великі зелені площі нового виду. Британські дослідники, вивчаючи ці скелі, просто не могли його не помітити. А отже – маємо факт проникнення нового виду рослини в околиці "Вернадського". Пізніше цей печіночник українські біологи знайшли також на острові Бут – найпівнічнішому в нашому районі Аргентинських островів – півострова Київ.

   Дослідники відзначають, що поява нового виду може бути черговим підтвердженням потепління в регіоні. Адже печіночники – досить теплолюбні і раніше росли у значно сприятливіших для них регіонах морської Антарктики. Якщо ж нині вони поширилися в район "Вернадського", то для них тут теж стали кращі умови.

   Цікаво також, що в Україні можна побачити родича південної маршанції – маршанцію мінливу (Marchantia polymorpha). Водночас її наявність в Антарктиці поки не підтверджена. Тож, як ми писали раніше, Антарктика дедалі більше зеленіє, і новим зеленим елементом в районі "Вернадського" стала південна маршанція. Дякуємо за фото та інформацію Івану Парнікозі.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Флора ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):