Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Мовний блог: про час

Четвер, 28.03.2024 09:50   Джерело: YouTube

   Урок української мови від Олександра Авраменка. Сьогодні будемо вчитися грамотно називати час. Подивіться на годинник на дошці і скажіть, котру годину ми тут бачимо? Правильно - восьма година п'ятдесят хвилин. Або коротко - восьма п'ятдесят.

   Ні в якому разі не кажіть "вісім годин п'ятдесят хвилин", адже ми не ставим питання "Скільки врем'я? - Вісім годин", так? А ми питаємо "Котра година? - Восьма година п'ятдесят хвилин".

   Отож, запам'ятайте: називаючи годину, ми використовуємо порядковий числівник - "Котра година? - Восьма", а називаючи хвилини - кількісний. Питання: скільки? П'ятдесят. Восьма п'ятдесят. Потренуємося. Скажіть, котра година зараз зображена на дошці під годинником? Так, п'ятнадцята година десять хвилин. Або коротко - п'ятнадцята десять.



   Офіційно називати час, як бачите, не так уже й складно. А ось як сказати по-простому, неформально назвати час? А ось тут усе залежить від того, в якій частині циферблата знаходиться велика, або хвилинна стрілка.

   Якщо вона в правій частині, тобто від 12-ти до 6-ти, то ми вживаємо слово "на". Наприклад, "десять хвилин на шосту". Або "п'ятнадцять хвилин на третю". Якщо ж хвилинна стрілка буде в лівій частині циферблата, тобто від 6-ти до 12-ти, то ось тут треба вжити слово "за". Приклад: "за десять хвилин шоста". Або: "за двадцять хвилин п'ята".

   Обов'язково потренуйтеся правильно називати час, а насамкінець іще раз нагадаю - якщо хвилинна стрілка в правій частині циферблата, то вживаємо слово "на", а якщо в лівій, то "за". Десять на третю, за десять третя. А насамкінець лише додам: "Шануйте себе, дбаючи про чистоту своєї мови".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Мовний блог".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):