Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

На Березняках посадили сріблясті клени

Середа, 06.03.2024 20:07   Джерело: сторінка КП по УЗН Дніпровського району

   У Києві стартувала весняна кампанія з озеленення парків, скверів та бульварів міста. Дніпровський район столиці не став винятком, і на сьогодні наш старт - це 30 крупномірних кленів сріблястих. Висадили "красенів" зокрема на вулиці Івана Миколайчука (житловий масив Березняки). Це лише початок. Далі буде…

   З розділу "Флора ДВРЗ" сайту "Ліски": Клен сріблястий (Acer saccharinum), род. Кленові (Aceraceae). Різко відрізняється від решти видів клену раннім цвітінням. Достатньо лише кількох теплих днів у березні (до +5, +10 градусів) підряд, щоб розпустилися його малопомітні, але оригінальні (особливо після нудної зими) квіти. На одних гілках можна побачити чоловічі квітки, на інших – жіночі (червонуваті, більш компактні за формою). Цвітуть дерева досить довго, перечікуючи майже неминучі похолодання. Цікаво – мабуть, якщо спробувати вирощувати цей вид клену в південних областях України, він буде страждати від… тепла – постійно розквітати вже у січні, потім потрапляючи під холоди, що повернулися.

   Родом цей клен із Північної Америки, є близьким родичем канадського цукрового клену. Після завершення цвітіння з'являється листя. Воно за формою аналогічне звичайному клену, але більш витончене, та має червонувато-сіруватий відтінок, і сріблясте з одного боку. Восени перші опалі листочки набувають неповторного візерунку з перевагою червоного кольору; однак, на жаль, коли надходить черга більшості листків, їхнє забарвлення виявляється набагато більш бляклим.

   Ще одне слабке місце цього клену (як і ясенолистого) – ламкість гілля. В останні роки нерідко траплялися літні грози з потужними шквалами (не виключено, що вони викликані в тому числі специфічним міським мікрокліматом, для якого характерне сусідство розпеченого асфальту і дахів будинків із широкими прохолодними лісопарковими й водними просторами – звідси контраст температур і бурхливість атмосфери). Після деяких із цих гроз багато кленів було навіть вивернуто з корінням.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Березняки" та "Флора ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):