Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Історичне фото набережної Києва

Четвер, 22.02.2024 19:05   Джерело: Київінформ

   У мережі з’явилося історичне фото набережної Дніпра з боку мосту Патона у 1959 році. Вже через 50-60 років на цьому місці з’являться кілометрові затори. Фотокартку опублікував ресурс "Київ автомобільний".

Історичне фото набережної Києва

   Набережне шосе розташоване уздовж Дніпра від Поштової площі до мосту Патона. Загальна протяжність набережної орієнтовно 5 км. Шлях від Подолу вздовж Дніпра існував вже у Х-ХІІ століттях і являв собою під’їзну дорогу до переправи через Дніпро на Наводничах-Видубичах.

   Сучасну назву зафіксовано у 1850 році у зв’язку з реконструкцією шляху від Подолу до Миколаївського ланцюгового мосту через Дніпро. Наприкінці XIX століття шосе було забудоване дрібними промисловими, торговельними та складськими будівлями. Тут пролягала залізнична лінія, що з’єднувала Поділ з Дарницею.

Історичне фото набережної Києва

   1912 року вздовж шосе проклали трамвайну колію, яка до 1920 року через Ланцюговий міст пролягала до Броварів. З 1925 до 1941 року на старих опорах новий міст було споруджено під керівництвом Є. Патона. У 1951 році по шосе знову пустили трамвай, цього разу на всій протяжності. Трамвайний рух було остаточно закрито у лютому 2011 року у зв’язку з будівництвом автодорожньої естакади біля станції метро "Дніпро".

Історичне фото набережної Києва

   У 1897–1899 році, у зв’язку з будівництвом гавані, деякі ділянки Набережного шосе були впорядковані. У 1935–1938 роках частину шосе одягли у граніт, встановили чавунну огорожу, проклали широкі сходи до води. На початку 1950-х років шосе заасфальтували. У 1980-ті роки було проведено чергову реконструкцію шосе, після чого воно набуло сучасного вигляду.

   Прогулюючись по набережній, можна побачити багато історичних місць: пам’ятник Магдебурзькому праву, пам’ятник засновникам Києва, насолоджуватися видами Києво-Печерської лаври, Дніпра та лівого берега.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):