Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

До 185-річчя від дня народження П. Чубинського

Неділя, 28.01.2024 13:14   Джерело: сайт Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву

   27 січня минуло 185 років від дня народження видатного вченого, етнографа, історика, фольклориста, поета, громадського діяча, автора слів Державного Гімну України Павла Платоновича Чубинського.

   Павло Чубинський народився на хуторі поблизу Борисполя у незаможній дворянській родині. Отримав домашню освіту та вступив до Другої Київської гімназії, а по її закінченню вступив до Петербурзького університету, де здобув вищу юридичну освіту (1861), дістав ступінь кандидата юридичних наук. У студентські роки брав участь у діяльності петербурзької української громади. Був автором журналу "Основа", співпрацюючи в якому, познайомився з Тарасом Шевченком, Миколою Костомаровим, Пантелеймоном Кулішем. Проти Громади невдовзі було заведено кримінальну справу, почалося слідство.

   Тієї ж осені 1862 року за півгодини в Києві на вул. Великій Васильківській в орендованій квартирі будинку купця Лазарєва, Павло Чубинський пише вірш "Ще не вмерла Україна", що став національним гімном українського народу. Вперше вірш опублікували у четвертому номері часопису "Мета", що вийшов у грудні 1863 року. А потім – роки заслання до Архангельської губернії.

   Після повернення у 1869 році з заслання "за вредное влияние на умы простолюдинов" (за українську діяльність) очолює етнографічно-статистичну експедицію Російського географічного товариства в Південно-Західному краї. Експедиція досліджувала Київську, Волинську, Подільську губернії, частину Мінської, Гродненської, Люблінської, Седлецької губерній та Бессарабію, де проживали українці. Наслідком проведеної експедиції стали сім томів: "Труды этнографическо-статистической экспедиции в Западно-русский край". Їх опубліковано у Петербурзі в 1872–1879 рр.

   Павло Чубинський працював у надзвичайно складних умовах переслідування царським урядом української культури і за своє недовге життя встиг зробити стільки, що, за висловом його друга і співробітника Федора Вовка, його заслуг вистачило б і на декількох професіональних учених.



   До ювілейної дати автора Державного гімну України Павла Чубинського пропонуємо відеоролик, створений за документами з фондів Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву.



   До теми: Державний гімн України - слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького - у виконання Олександра Пономарьова.



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):