Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Винахідник польової кухні Антон Турчанович

Середа, 17.01.2024 19:20   Джерело: UaHistory. Фото з відкритих джерел

Антон Турчанович    17 січня 1854 р. у сім’ї збіднілих дворян у Жмеринці (за іншими даними – у Тульчині) народився Антон Турчанович – винахідник польової кухні. Закінчив Холмську гімназію. Службу в армії розпочав рядовим 18 листопада 1875 року.
   Брав участь у російсько-турецькій війні. За мужність, виявлену у складі збірного корпусу генерала Михайла Скобелєва під Плевною, був нагороджений георгіївським хрестом, одержав звання прапорщика та направлення у Київське піхотне училище. Поступово ставав підпоручиком, поручиком, штабс-капітаном, капітаном…
   З лютого 1898 року він – підполковник, а з лютого 1910-го – полковник. Протягом семи років командував ротою та батальйоном. Коли Антон Федорович став офіцером, він задумався над тим, як полегшити важкий солдатський побут. Адже воїни були і так-сяк одягнені, і напівголодні. Під час походів їжа для них готувалася на вогнищах і в котлах, що їх перевозили в обозах.
   У 1903 році було й виготовлено солдатську "кухню-пекарню-кип’ятильню". Пересувну кухню того ж року відправили на випробування на сопки Маньчжурії. Винахідникові ж міністром торгівлі і промисловості Росії було вручено "патент на привілеї" за номером 12256. А під час першої світової війни всі війська Росії були забезпечені цими кухнями.

Польова кухня

   З 1910 року Антон Турчанович був призначений Літинським повітовим військовим начальником, а з 1913-го був на такій же посаді у Вінниці. Разом із родиною мешкав у будинку на вул. Свердлова, 89.

   Учасник російсько-турецької, китайської та японської кампаній прослужив в армії 40 років. У жовтні 1917 року Тимчасовий уряд, зважаючи на вік Турчановича, звільнив його зі служби, надав пенсію та право носити мундир полковника.

   Коли Антон Федорович овдовів, він переїхав до своєї молодшої доньки у Брацлав. Помер від голоду у 1943 році під час фашистської окупації. Онук Турчановича Георгій Леонідович був головним лікарем Бершадського району.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):