Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Таємниці Музичного провулка: відомий краєзнавець розповість цікаві факти про зниклу локацію

Вівторок, 16.01.2024 19:30   Джерело: Вечірній Київ

   Наприкінці ХІХ — початку XX століття, ця невеличка вуличка у серці Києва вважалася справжнім мистецьким куточком нашого міста.

Таємниці Музичного провулка
Музичний провулок у 1930-х роках. Фото з відкритих джерел

   Завтра, 17 січня 2024 року, в Бібліотеці імені Івана Котляревського відбудеться лекція відомого київського краєзнавця та гіда Валерія Лисенка на тему "Слава, трагедія і таємниця Музичного провулка". Цей невеличкий провулок розташовувався неподалік від перетину вулиць Хрещатика та Прорізної.

Таємниці Музичного провулка
Афіша заходу. Фото зі сторінки бібліотеки

   Він сформувався у 1874 році, коли в глибині забудови вулиці Прорізної з’явилася будівля Музичного училища, збудована за проєктом відомого київського архітектора Олександра Петра Адріана Шілє. Згодом місцевість була упорядкована новими деревами, клумбами та зеленими насадженнями, а на площі поблизу навчального закладу вже на початку XX століття встановили пам’ятник композитору Михайлові Глінці.

   У 1913 році Музичне училище було реорганізоване у Консерваторію. Наприкінці 1930-х років до основної споруди закладу освіти добудували концертну залу та Київську музичну школу-десятирічку. Автором проєкту став видатний київський зодчий Йосип Каракіс.

   На жаль, у вересні 1941 року забудова провулка була істотно пошкоджена пожежею на Хрещатику. У повоєнну добу радянська влада вирішила не відновлювати Музичний провулок, а вцілілий бюст Михайла Глінки перенесли у Маріїнський парк.

Таємниці Музичного провулка
Будівля Київської консерваторії у Музичному провулку. Фото: ательє Гудшона та Губчевського

   Нині ж Музичний провулок перетворився на міську легенду, яку знають краєзнавці та кияни дуже поважного віку, адже топонім зник з мапи нашого міста майже 80 років тому. Відвідувачі заходу матимуть змогу дізнатися цікаві факти про зниклий провулок, його архітектуру та мистецьке життя нашого міста на зламі минулих століть. Захід стане пізнавальним для дослідників, краєзнавців та усіх, хто цікавиться історією Києва.

   Валерій Лисенко — професійний екскурсовод, член правління Ліги екскурсоводів Києва. За освітою інженер-математик, журналіст. Від батька, історика, співавтора путівників по Києву, успадкував любов до історії та подорожей. Понад 40 років проводить екскурсії для спортивних груп: Київщина, Кавказ, Тянь-Шань, Памір, Арктика, Карпати та Крим. Автор та засновник приватного проєкту "1000-ліття української культури". Екскурсії проводить українською та іноземними мовами.

   Зустріч "Слава, трагедія і таємниця Музичного провулка". Коли: 17 січня о 16.00. Де: Бібліотека імені Івана Котляревського м.Києва. Адреса: вулиця Максима Берлінського, 4. Початок заходу о 16 годині. Вхід вільний.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):