Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

До 100-річчя від дня народження Сергія Параджанова

Вівторок, 09.01.2024 18:52   Джерело: ЦДАЕА

   9 січня 2024 року минає сто років від дня народження Сергія Йосиповича Параджанова, кінорежисера, народного артиста України, сценариста, композитора, художника-постановника та візуального митця. Сергій Параджанов був одним із представників хвилі українського поетичного кіно та здобув світову славу завдяки своїм фільмам "Тіні забутих предків" та "Колір граната". Після виходу на екрани стрічки "Тіні забутих предків" С. Параджанов став славетним, посівши почесне місце поряд із метрами світового кіно. Історія трагічної любові Івана (І. Миколайчук) і Марічки (Л. Кадочникова) сколихнула світ. Двадцять вісім призів на міжнародних фестивалях у двадцять одній країні, захоплені телеграми з поздоровленнями від Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні, Жан-Люка Ґодара та Акіра Куросави.

   У побуті С. Параджанов був своєрідною людиною. Двері квартири практично не зачинялися. Іноді за день гостей бувало до сорока й більше. Одного разу режисер запросив на день народження всіх, кого зустрів. Друзів, знайомих, колег, сусідів… Прийшло понад сто осіб.

   "Параджанов… любив гратися з вогнем, – згадує кінорежисер Роман Балаян – Багато хто це вважав (і вважає досі) епатажем. Однак, на мій погляд, це і є свобода особи. Спосіб життя, дуже органічний для Параджанова".



   Пропонуємо згадати цього талановитого митця й переглянути відеоролик за документами архіву, до якого увійшли фрагменти кінофільмів студії Укркінохроніка "Відвідини" (1994 р.) та "Григорій Гавриленко: образ світлий" (1988 р.), знятих режисером Анатолієм Сирих, а також відеофільму режисера Сергія Буковського "Колажі" (ТОВ "Студія "Кінематографіст", 2017 р.)


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):