Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Думки і серце Миколи Амосова

Середа, 06.12.2023 19:18   Джерело: сайт ЦДАЕА. Скорочено

Микола Амосов    Микола Михайлович Амосов народився 6 грудня 1913 року в селі Вільхове Вологодської губернії.
   Після навчання у Лісомеханічному технікумі М. Амосов вступив до Всесоюзного заочного індустріального інституту (ВЗІІ) у Москві, а згодом – до Архангельського державного медичного інституту, який закінчив із відзнакою у 1939 році за спеціальністю хірургія. По тому почав працювати ординатором хірургічного відділення міжрайонної лікарні у м. Череповець. З початком німецько-радянської війни М. Амосова призначили провідним хірургом у польовий пересувний госпіталь (ППГ). Війна зробила його досвідченим хірургом із унікальною практикою та знаннями.
   Далі – декілька років роботи в Москві завідувачем операційним відділенням в Інституті ім. М. Скліфосовського, переїзд до Брянська, де М. Амосов втілює в життя власну методику резекції легенів, цілеспрямовано займається проблемами грудної хірургії і стає одним із найкращих фахівців країни.
   У листопаді 1952 року Миколу Михайловича запросили очолити спеціально створену клініку серцевої хірургії Українського НДІ туберкульозу ім. академіка Ф. Г. Яновського. У Києві М. Амосов захищає докторську дисертацію і 1955 року засновує першу в Радянському Союзі кафедру грудної хірургії для вдосконалення лікарів, з якої пізніше виділилася кафедра анестезіології.

Микола Амосов    Участь в конгресі хірургів в Мексиці, де була показана операція на серці з апаратом штучного кровообігу (АШК), надихнула Амосова на створення й впровадження у практику власного АШК – надійного, придатного для широкого використання апарата штучного кровообігу "серце-легені".
   У 1962 році, після смерті хворої дiвчинки під час операцiї, щоб зняти напруження і трохи розвантажитись емоційно, Микола Михайлович описав минулий день на папері. Так згодом з’явилася перша глава книги вченого "Думки і серце".
   У 1963 році М. Амосов першим в країні здійснив протезування мітрального клапана серця, а в 1965 році запровадив антитромбічні протези серцевих клапанів. За роки кардіохірургічної практики М. Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці. Окрім того, серйозно захоплювався біокібернетикою: створював евристичні моделі особистості та моделі суспільства. В похилому віці сам кинув виклик старінню і розробив власну систему навантажень та обмежень.
   Незважаючи на кілька перенесених операцій на власному серці, М. Амосов продовжував оперувати до 1980-х років, а далі надавав консультації провідним лікарям і науковцям. Він завжди брався за скальпель при загрозі швидкої смерті хворого, часто в умовах, коли ніхто інший їх зробити не міг.

Микола Амосов

   Академік Микола Амосов – геній світової медицини, новатор, людина-епоха – прожив велике, сповнене сенсу життя на користь людству і дожив майже до 90 років, врятувавши тисячі життів. Після себе вчений залишив близько 400 наукових праць, у тому числі 20 монографій з питань захворювань серця і судин, нагнійних захворювань і туберкульозу легенів, а також робіт, присвячених проблемам фізіологічної, соціологічної та психологічної кібернетики.



   Фрагмент із кінофільму "Увага! Серце!" (Укркінохроніка, 1962 р., режисер В. Сичевський, арх. № 2646).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Медицина".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):