Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Сторінками книг про Київське Лівобережжя. Броварське лісництво

Четвер, 30.11.2023 20:25   Джерело: facebook-сторінка Літературний Лівий берег. Автор тексту Олександр Михайлик. За книгою "Невідомі периферії Києва. Північне Лівобережжя" Семена Широчина та Олександра Михайлика.

   Броварське лісництво розташоване на території Деснянського району Києва, в лісі за північною околицею міста Бровари. 1904 року в лісі на північній околиці міста Бровари було збудовано дерев’яний панський будинок (прізвище власника наразі невідоме). Нині цей будинок — адміністративна споруда Броварського лісництва, яке існує з кінця ХІХ ст.



   Будівля є цінною пам`яткою як одна з двох відомих наразі збережених дерев’яних будівель Київського Лівобережжя, споруджених до 1917 року. 1917 року будівля стає конторою лісництвом, а прилеглі будинки — хутором при ньому.

   Крізь ліси Броварського лісництва планувалося прокладення залізниці Київ-Чернігів. Перша світова війна та подальші події завадили втіленню цього проєкту. Однак у 1919 році розглядалося питання прокладання залізниці для вивезення лісу. До 1923 року лісництво розташоване на території Броварської волості Остерського повіту Чернігівської губернії. 12 жовтня 1923 року лісництво увійшло до складу Броварського району, підпорядковувалось Броварській сільській раді.

Ярмарок

   Броварське лісництво, що доти входило до складу Броварського району Київської області, включене до меж Києва в 1950-х роках. Первісно воно входило до складу Дніпровського району, з 2001 року — в межах Деснянського району.

Вулиця Промениста - єдина вулиця лісництва
Вулиця Промениста - єдина вулиця лісництва

   Броварське лісництво складається з єдиної вулиці Променистої. У 1930–1970-х роках його забудували одноповерховими дерев’яними та цегляними будинками (деякі на 2-3 родини), у яких мешкають працівники лісництва із родинами. На території хутора розміщений пам’ятник загиблим у 1943 році воїнам.

Ярмарок

   Докладніше - у книзі "Невідомі периферії Києва. Північне Лівобережжя"


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Ліс".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):