Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Сьогодні в Україні - День залізничника

Субота, 04.11.2023 17:50   Джерело: facebook-сторінка Укрзалізниці. Зображення в анонсі замітки - з порталу UKR.NET

   4 листопада залізничники України відзначають своє професійне свято. Чому обрано цю дату? Розбираємося та принагідно згадуємо історію появи залізниці в Україні.

   Свято українських залізничників сягає ХІХ століття — саме на цей час припадає активний розвиток залізниці. Наші землі тоді були розділені між російською та Австрійською імперіями, які попри свою антиукраїнську політику, все ж були зацікавлені в розбудові логістичної мережі.

   Першою на території сучасної України була Балаклавська або Велика Кримська Центральна залізниця. Залізничне полотно у 23 км для військових цілей збудували англійці та французи, які разом з іншими союзниками протистояли російській імперії в Кримській війні 1853-1856 рр. У 1855 р. союзники взяли Севастополь у блокаду, їм потрібно було швидко доправляти боєприпаси. Можна вважати, ще це був початок розбудови вантажного напрямку залізничних перевезень. До речі, війна тоді завершилася поразкою росії. росіяни не знайшли кращого застосування залізниці в Криму, як розібрати на метал та продати в Туреччину.

Сьогодні в Україні - День залізничника

   Для пасажирських цілей залізниця вперше з’явилася на заході України. У 1859-1861 рр. збудували 97,6 км колії від Перемишля до Львова та залізничний вокзал у Львові.

   4 листопада 1861 р. о 14:30 до Львова з Відня через Перемишль прибув перший пасажирський потяг. З 2002 року в України святкують День залізничника саме 4 листопада з огляду саме на цю історичну подію. До цього, у 1991-2002 рр. залізничники України відзначали своє професійне свято за радянською історичною традицією — у першу неділю серпня.

   До речі, за радянських часів першою залізницею в України хибно вважали напрямок Одеса — Балта (213 км). Рух по ній відкрили в січні 1865 року насамперед для перевезення до Одеси вирощеного на Поділлі збіжжя.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):