Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Українська мова помітно домінує майже в усіх популярних соцмережах

Вівторок, 31.10.2023 08:43   Джерело: Радіо Свобода. Скорочено

   Тренд на посилення присутності української мови в українському сегменті соціальних мереж посилився після початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це, як передає "Детектор-медіа", йдеться у досліджені Центру контент-аналізу "Українська мова в українських ЗМІ та у соціальних мережах".

   "Українська мова відтепер помітно домінує майже в усіх найпопулярніших соціальних мережах. Якщо взяти до уваги заборонені в Україні російські соціальні мережі, а також тимчасово окуповані території (в тому числі ті, що окуповані з 2014 року), то позиції російської мови досі лишаються досить міцними – нею пишеться кожен другий допис. Втім, окремішній погляд на кожну платформу, а також регіональний розріз засвідчує радикальні зміни на користь української мови.

Українська мова помітно домінує майже в усіх популярних соцмережах

   Західні соціальні мережі – Facebook, Twitter (Х) та Instagram – підтвердили тенденцію на посилення ролі української мови. Так, в Instagram державною мовою тепер пишеться понад 90% дописів; Facebook та Twitter (X) за цим показником сягнули 75-80%. Для наочності варто нагадати, що торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а три роки тому – в жовтні 2020 року – коливалася в межах 15-25%", – йдеться в дослідженні.

   Дані дослідження є приблизною оцінкою використання української і російської мов в українському сегменті соцмереж в жовтні 2023 року. Для аналізу були зібрані дописи з поширених в Україні мереж Facebook, Twitter (Х), Instagram, Youtube, TikTok та інші.

   Підрахунок вівся за частотою вживання в кожній соцмережі пар слів (лексем), які мають відмінні корені в українській та російській мовах. Всього було зібрано і проаналізовано 1,17 млн дописів, написаних в період з 20 вересня по 20 жовтня 2023 року. Було враховано, в тому числі, тимчасово окуповані райони Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей, а також тимчасово окуповані Крим та Севастополь.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Російсько-українська війна".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):