Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Сторінками книг про Київське Лівобережжя. Микільське лісництво.

Четвер, 31.08.2023 18:04   Джерело: сторінка Літературний Лівий берег

   Микільське лісництво виникло як самостійне 1902 року виділенням із Броварського лісництва. Доти згадувалося у документах як Микільсько-Княжицько-Бортницька дача Броварського лісництва. До 1923 року входило до складу Остерського повіту Чернігівської губернії.

   Саме у Микільській лісовій дачі, майбутньому Микільському лісництві, починаючи з 1895 року, була запроваджена система так званого правильного ведення лісового господарства: лісові масиви були поділені просіками на квартали, заборонено суцільну вирубку, на кожній десятині лісу необхідно було залишити не менше 150 дерев віком 70–80 років. Ця система пов’язана із іменем видатного українського вченого-лісівника Василя Огієвського.

Василь Огієвський

   Загалом протягом 1895–1910 років Василь Огієвський особисто заклав 910 постійних пробних ділянок у різних лісництвах. Микільське лісництво (Микільська лісова дача) було одним із опорних пунктів (дослідних станцій), організованих Василем Огієвським, для вивчення плодоношення сосни, її природного поновлення, випробовування різних способів та агротехніки сівби і садіння сосни й дуба. Досліджувалися питання росту лісу, догляду за молодими деревами, ходу зростання найважливіших порід. Тут вчений заклав 239 пробних ділянок. З 1918 року до самої смерті у 1921 році Василь Огієвський жив та працював у Києві, очолюючи кафедру в Сільськогосподарському інституті. У цей період робив усе для того, щоб зберегти дослідні культури і пробні площі у Микільському лісництві.

   За часів нацистської окупації Києва німці вирубали частину лісу навколо лісництва.Проте, коли нацистські війська відступали восени 1943 року, Микільське лісництво, на відміну від багатьох інших поселень Київського Лівобережжя не було знищене.

Микільське лісництво

   Микільське лісництво, що доти, з 1923 року, входило до складу Броварського району Київської області, включене до меж Києва у 1950-х роках разом з усіма лівобережними лісами. Відтоді входить до складу Дарницького району.

Микільське лісництво

   Окрім житлової забудови, у поселенні розміщені адміністративна будівля Микільського лісництва, лісопильня та кілька допоміжних споруд. Лісництво є одним із 5 лісництв, що входять до складу КП "Дарницьке лісопаркове господарство". Загальна площа угідь лісництва — 2734 га.

Колійна казарма 1901 року поряд із лісництвом

   На переїзді біля зупинки електропоїздів "Лісництво" збереглася цікава споруда — колійна казарма, збудована 1901 року під час будівництва залізниці Дарниця–Полтава. Разом із двома подібними спорудами на Дарницькому залізничному вузлі та однією на станції "Імені Георгія Кірпи" є одним із небагатьох зразків забудови Київського Лівобережжя, що збереглися з початку ХХ століття.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Бібліотека" та "Ліс".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):