Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Омелян Железняк

Понеділок, 21.08.2023 20:12   Джерело: фейсбук-сторінка ДНАББ імені Заболотного. Журнал "Соціалістичний Київ", 1936 р.

   21 серпня 1909 року в селі Грибовій Рудні на Чернігівщині народився український художник-кераміст, заслужений майстер народної творчості УРСР Омелян Савелійович Железняк. Працював митець у керамічній майстерні Академії будівництва і архітектури УРСР.

   "У саду біля Софії Київської О. Железняк збудував керамічний фонтан за проектом академіка В. Заболотного. Робив він і моделі керамічних порталів для сучасних будинків, архітектурні виставки, балюстради і облицювання для фасадів. Однією з характерних рис Железняка як художника була його багата уява. Митця приваблює строкатий світ народної фантастики. Казкових химерних звірів і птахів він втілює у фігурному посуді, в іграшках" (світлини й цитата з видання: Мусієнко П., Федорова Н. "Омелян Железняк". Київ: Мистецтво, 1970).



   До теми: першим визнанням Омеляна Железняка як майстра в області художньої кераміки стали десять зразків українського обрядового посуду, виготовлені ним для Республіканської виставки 1936 року.

   У фотогалереї сайту "Ліски" - експонати Першої української виставки народного мистецтва 1936 року, зокрема роботи колгоспниці села Іванків Київської області Марії Примаченко та колгоспника-скульптора Івана Гончара із села Крещенці Тульчинського району.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):