Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

До 90-річчя від дня народження Анатолія Авдієвського

Середа, 16.08.2023 14:20   Джерело: сайт Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву. Скорочено

   Анатолій Тимофійович Авдієвський народився 16 серпня 1933 р. у с. Федвар (тепер – с. Підлісне) Кіровоградської області. У 1958 р. закінчив Одеську державну консерваторію ім. А. Нежданової, навчався у Д. Загрецького та видатного українського педагога-хормейстера К. Пігрова.

   Після закінчення Одеської консерваторії багато сил і творчої наснаги вклав у створення та шліфування виконавської майстерності Поліського ансамблю пісні і танцю "Льонок" (1958–1963), в якому він пробував свій талант хормейстера і сформував власний виконавський стиль. З 1963 по 1966 рік він - художній керівник Черкаського народного хору. У 1966 році Григорій Верьовка запросив Анатолія Авдієвського до свого колективу, бо відчув неабиякий талант молодого хормейстера. Цей колектив Анатолій Авдієвський очолював 50 років.

   Анатолій Тимофійович є автором хорових творів "Привітально-хороводна", "Не громи в степах гудуть" (на слова Д. Луценка), "Над широким Дніпром" (на слова В. Лагоди), обробок народних пісень, сюїт, обробок українських, а також польських, чеських, іспанських, бразильських, корейських народних пісень. Хормейстер опери "Цвіт папороті" та ораторії "Чорна елегія" Є. Станковича.



   В одному з інтерв'ю Анатолій Авдієвський зауважив, що кожна народна пісня, залежно від жанру, регіону побутування має власні темброво-виконавські особливості. Саме в пошуку цього особливого звукового забарвлення кожної пісні, можливо, і криється секрет своєрідної, властивої хорові виконавської інтонації.

   Піввікова діяльність Анатолія Авдієвського належить до визначних надбань національної культури другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Це, без перебільшення, – ціла епоха в українському хоровому виконавстві, що підтверджене історією, мистецькими подіями, концертними програмами, численними успішними гастролями Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки, конкурсами, фестивалями в Україні та далеко за її межами.



   До теми: "Реве та стогне Дніпр широкий" (майстер клас Анатолія Авдієвського). Національний заслужений академічний народний хор України ім. Г. Верьовки під керуванням Анатолія Авдієвського.



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Відео".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):