Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

У столиці перейменують монумент "Батьківщина-мати"

Неділя, 30.07.2023 15:28   Джерело: Радіо Свобода

   У Національному музеї історії України у Другій світовій війні вирішили перейменувати столичний монумент "Батьківщина-мати", розповів директор установи Юрій Савчук в ефірі "Українського радіо". Він також додав, що для перейменування монументу є "всі підстави". Директор музею сподівається, що остаточне рішення про перейменування монумента на "Україна-мати" буде ухвалено до Дня незалежності України, тобто до 24 серпня.

У столиці перейменують монумент «Батьківщина-мати»
Робітники під час підготовки до демонтажу герба СРСР зі щита монумента «Батьківщина-мати», замість якого встановлять Тризуб – герб України.

   "Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня незалежності", – зазначив він. Раніше цього місяця держінспекція архітектури та містобудування видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" – радянський герб замінять на тризуб. У липні 2022 року в додатку "Дія" більшість українців, які взяли участь у голосуванні, підтримали заміну герба СРСР на тризуб.

   Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року в Україні прискорився процес перейменування топонімів, названих на честь діячів російської та радянської історії та культури, памʼятники їм зносять. У березні цього року Верховна Рада України ухвалила закон, який забороняє надавати географічним об’єктам назви, пов’язані з Росією.



   Прим. ред. "Ліски" до теми: пісню "Батько наш – Бандера, Україна – мати" виконує АРТ-батальйон Ужгородського інституту культури і мистецтв на благодійному концерті для захисників України. Слова пісні можна побачити тут.



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Російсько-українська війна".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):