Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Новини з оцифрування фонодокументів

Середа, 26.07.2023 19:05   Джерело: сайт ЦДАЕА

   З метою забезпечення збереженості та зручного доступу до аудіовізуальних документів НАФ у Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві триває оцифрування фонодокументів. Фонодокументи є надзвичайно важливим документальним сегментом НАФ. Вони акумулюють звукову історію, матеріально закріплюють минуле і сьогодення у звуковій формі, репрезентують знакові події суспільно-політичного та культурно-мистецького життя. З початку 2023 року в архіві оцифровано 2974 фонодокументів на магнітній стрічці.

   Їхній жанровий і видовий діапазон доволі широкий. Це звукозаписи музичних інструментальних та вокальних творів, радіовистави та радіомонтажі вистав провідних українських театрів, художнє читання літературних творів та ін. Так, серед звукозаписів вокальні твори на слова Тараса Шевченка у виконанні легендарної хорової капели "Трембіта» під керуванням Павла Муравського, "Українська карпатська рапсодія № 1" у виконанні Симфонічного оркестру Укррадіо під диригуванням автора, композитора Левка Колодуба, одне з перших виконань кантати для солістів, хору та симфонічного оркестру на вірші Е. Межелайтіса "Людина", яку видатний український композитор, маестро Мирослав Скорик, створив 1964 року.

   Також радіовистави за романом Ірини Вільде "Сестри Річинські", відзначені Шевченківською премією 1965 року, п’єсою Івана Кочерги "Майстри часу" у виконанні корифеїв українського театру ХХ століття: Катерини Осмяловської, Юлії Ткаченко, Костя Степанкова, Ади Роговцевої, Поліни Нятко, Віктора Добровольського, Валентини Бжеської, Нонни Копержинської, Галини Яблонської, Миколи Яковченка, Поліни Куманченко; художнє читання оповідань Івана Франка та інших класиків української літератури у виконанні неперевершеного читця, актора театру "Березіль", режисера Харківського театру ім. Т. Шевченка, педагога Харківського інституту мистецтв ім. І. Котляревського Романа Черкашина та ще багато надзвичайно цікавих і цінних документів, які дозволяють осягати складне й буремне ХХ століття у часовій перспективі та різних виявах.



   На відео - оцифрування фонодокумента на магнітній стрічці "Реве та стогне Дніпр широкий" (запис 1963 року) на слова Т. Г. Шевченка у виконанні Державної хорової капели "Трембіта" (художній керівник і диригент, автор обробки пісні, заслужений діяч мистецтв УРСР П. І. Муравський).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):