Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Найвідоміші лікарі Києва: Володимир Караваєв

Субота, 08.07.2023 18:14   Джерело: сайт Вікенд

Найвідоміші лікарі Києва: Володимир Караваєв    Роки життя: 8 липня 1811 — 3 березня 1892. Галузь медицини: хірургія, офтальмологія.
   Лікарі Караваєв та Микола Пирогов познайомилися у Берліні, де обидва проходили стажування. І це знайомство стало дружбою на все життя, а два друга стали згодом медичними світилами.
   29-річного Караваєва запросили у Київ — для створення медичного факультету Київського університету. Так він став професором нашого університету та першим деканом медичного факультету.
   На той час Караваєв був єдиним хірургом не лише Києва, а й усієї губернії. За рік роботи він провів 180 операцій, причому без жодного смертельного випадку. Одночасно навчав в університеті майбутніх лікарів.
   Другу у Російській імперії операцію під наркозом провів саме Караваєв у Києві — через чотири дні після операції, проведеної його вчителем та другом Пироговим у Петербурзі. Як і його вчитель, Караваєв активно застосовував антисептику, якою тоді нехтували медики.
   Час від часу Пирогов приїздив до друга у Київ, тут він оперував, рятував життя та навчав студентів. Сам Караваєв за життя виконав понад 16 тисяч операцій, ставив на ноги безнадійно хворих.
   Він заснував при київському університеті першу в Російській імперії та в Україні клініку очних хвороб, його вважають засновником вітчизняної офтальмології. Він оперував катаракту у царського міністра Голицина і їздив на запрошення у Петербург — консультувати імператрицю.
   Лікар двічі на тиждень безкоштовно приймав хворих. Його заміська дача була переобладнана під амбулаторію. Туди сходились люди з усієї України. Тоді й з’явилося прислів’я: "У Київ богу помолитися та Караваєву вклонитися".
   Караваєві дачі — це місцевість, де знаходився маєток лікаря. Бюст та меморіальна дошка професору встановлені на корпусі медуніверситету.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Медицина".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):