Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Київські МАФи у 1930-х роках

Вівторок, 04.04.2023 16:57   Джерело: журнал "Соціалістичний Київ", №№5-6 за 1934 р., стор.30-31

   "Мальовничо розкинувся столичний Київ на високих дніпровських горбах...", - так починається стаття А.Шафірова "За високу якість в архітектурі малих форм і зелені" у здвоєному номері 5-6 журналу "Соціалістичний Київ" за 1934 рік. Далі автор наголошує, що один з основних моментів у розвитку міста - це здійснення плану загального благоустрою, що натрапляє на своєму шляху на великі труднощі.

   Які ж саме труднощі має на увазі автор статті? Першою перешкодою, на думку А.Шафірова, є те, що доводиться бути майже піонерами і враховувати тільки наявний досвід Москви, Ленінграда та Харкова, оскільки за кордоном "...нема, і, звичайно, не може бути подібної спроби архітектурно-художнього оформлення міст, здійснюваних з одного центру та підлеглих певній архітектурній ідеї".

   Друга, не менш важлива перешкода - це існуюче захаращення міста кіосками, які не задовольняють елементарні естетичні вимоги. Автор перелічує приклади "невдалих головоломних комбінацій з дощок, шкла та огидних фарб". Це "неорганізована купа дощок, дроту та друкованого матеріалу, затиснута на розі вулиці Леніна та Короленка між східцями аптеки і водосточною трубою. Це сурогат газетно-журнального кіоску. З боку вулиці Короленка від "панівного напрямку вітрів" його закриває дикт. Суцільне плетиво з мотузків та дроту тримає цю споруду в рівновазі".

   На розі вулиць Свердлова та Короленка - другий такий зразок, на Радянському майдані - третій. В тих місцях, де стоять кіоски, людські потоки, які до цього пливуть рівномірно, раптом змішуються і втрачають напрямок. В цьому винні великі кіоски, що займають до половини тротуарів і дезорганізують рух.

   На жаль, більшість нових кіосків, що їх тепер швидко споруджують на всіх перехрестях, теж незграбні й грубі. Зразки "проштампованого та рекомендованого" безсмаку - це кіоски Укрбродоб'єднання, громіздкі кіоски Київторгу та Укрхладоцентру. Ансамбль вулиці порушено. Око та почуття пропорції ображено!

   Разом з тим, замість колишніх потворних будок щодня з'являються також нові типи привабливих косків. Деякі з них архітектурно досить добре оформлені.

   У фотогалереї - обкладинка журналу "Соціалістичний Київ"; один з нових кіосків Мінводу, встановлених на вулицях Києва (автор проекту - В.Осьмак); проект рундука Міськоопхарчу з написами "Морозиво", "Ситро", "Вода", "Квас"; новий кіоск Міськбюра агентства Союздрук.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Магазини".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):