Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Сторінками книг про Київське Лівобережжя. Дарницьке лісництво

Субота, 04.02.2023 18:17   Джерело: сторінка Літературний Лівий берег (За книгою "Невідомі периферії Києва. Північне Лівобережжя" Семена Широчина та Олександра Михайлика).

   Хутір Тростянецький - така історична назва поселення - виник за 4 км на схід від Бортничів як власність Микільського монастиря в середині XVIII століття, на берегах невеликої лісової річки Демидівка. Одна з перших згадок про хутір "Тростянці" міститься в генеральному описі Лівобережної України 1765–1769 років.

Хутір Тростянецький на карті 1918 року

   Як хутір Тростянець згаданий 1781 року в "Описах Київського намісництва", тут було 3 хати й пасіка. В "Описі рік, озер, боліт та гір Київського намісництва" 1785 року згадується і річка — "...Тростянец. Вершину имеет также в бору. Ширина оной — 3 сажени, глубина — один аршин".

Зіновій Степанович Голов’янко    1786 року хутір унаслідок секуляризаційної реформи вилучений у казенне володіння. Із запровадженням у 1840-х роках у Остерському повіті системи відновлення лісових насаджень перетворюється на будинок лісової сторожі і надалі має назву казарма Тростянець.
   1913 року в хуторі Тростянець було засновано нове Дарницьке лісництво (у межах вже існуючого Микільського (Микільської лісової дачі), що мало статус дослідного господарства. Дослідне лісництво очолив талановитий науковець Зіновій Степанович Голов’янко, відомий на той час розробник ефективних методів захисту лісів від комах-шкідників.
   На базі лісництва запровадили підготовку лісників та доглядачів, а також ставили досліди з вирощування дикої груші, шовковиці, акації, абрикоси, айви, туї та інших дерев. Дослідне господарство купувало насіння дерев, а також збирало і заготовлювало насіння сосни.

   До 1923 року хутір Тростянець і дослідна станція входять до складу Микільсько-Слобідської волості Остерського повіту Чернігівської губернії. 1923 року вона увійшла до складу Броварського району Київської губернії (згодом округи).

   До Другої світової війни на хуторі були: контора лісництва, клуб (де часто демонстрували кінофільми), лазня, кузня та смолоскипидарний завод. У жовтні 1943 року нацистські війська, відступаючи з Києва, спалили всі громадські та житлові будівлі лісництва. Дивом уціліла лише одна хата під солом’яною стріхою, але і її розібрали вже по війні.

   У 1950-х роках лісництво і ліси навколо увійшли до складу Дарницького району Києва й були підпорядковані міському Управлінню зеленої зони. Історична назва хутора збереглася в розташованій неподалік зоні відпочинку "Тростянець".

У назві зони відпочинку - історична назва селища

   Сьогодні Дарницьке лісництво забудоване одноповерховими дерев’яними будинками (деякі обкладено цеглою) на 2–3 родини. Також на території розташовано будинок адміністрації лісництва та різні допоміжні споруди (зокрема з обробки деревини).

На вулиці селища Дарницького лісництва

   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Ліс".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):