Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Григорій Соболевський

Четвер, 26.01.2023 18:55   Джерело: сайт UAHistory

   25 січня 1741 р. у Глухові на Чернігівщині у шляхетській родині народився Григо́рій Соболе́вський. Восьмирічного хлопчика з прекрасним голосом і слухом забрали від батьків до північної столиці придворним півчим. У дванадцять років він уже не цікавив капелу – і його збагрили до семінарії Троїцько-Сергієвської лаври.

   Та дитина виявилася тямущою, тому був Генеральний сухопутний госпіталь; у 17 років Гриць отримав звання підлікаря, у 20 – закінчив курс шпитального училища зі званням лікаря. І того ж року Гриць учився в Парижі, потім у Лейдені, де здобув звання доктора медицини.

   З 1775 р. Соболевський (коротко його називали Соболь) у Петербурзі викладав в обох петербурзьких шпитальних школах. У 1779 р. Григорій Федорович Соболевський склав опис лікарських рослин Російської Імперії. Сам Соболь – завідувач ботанічним садом проводив дуже цікаві пізнавальні екскурсії, згадуючи кожну рослинку.

Григорій Соболевський

   31 жовтня 1779 р. Медична Колегія нагородила вченого званням професора ботаніки; додала 100 руб. до щорічного заробітку та надала кошти для друкування праці "Санкт-Петербургская флора". Гербарій із 2200 рослин, зібраний Соболевським, купила Медична Колегія за 1600 рублів для кабінету С.-Петербурзького училища.

   З 1796 р. Соболевський – професор ботаніки Петербурзького Медико-хірургічного училища (згодом Академії); він запровадив нову методу вивчення ботаніки та фармакології в медичних школах. Основна його праця (1799) вийшла латинською мовою. Уже на пенсії Григорій Федорович з успіхом збирав колекції, дуже цікаво проводив екскурсії. Після смерті вченого у його дітей були куплені колекції мінералів і гербарій.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Флора ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):