Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Як ділили роботу автори книг з історії Києва

Четвер, 05.01.2023 18:45   Джерело: сторінка видавництва Скай Хорс

   Як автори, Семен Широчин та Олександр Михайлик, “Невідомі периферії Києва” ділили. Мова піде про те, за що відповідав кожен автор у роботі над серією книг. Дослідники по-братерськи розділили хронологію: Олександр Михайлик писав про села, хутори, лісництва, а Семен Широчин – про виникнення цілісної забудови, масове домобудівництво та масиви.

   Часові полюси теж розділилися на “до” і “після”, де золотою серединою став 1935 рік. Саме цього року прийняли перший Генеральний план розвитку Києва, який став фундаментом базової ідеї розвитку столиці у майбутньому. Отже, Олександр писав починаючи з динозаврів і до 1935 року, а Семен від 1935 й до сучасної Незламної. Михайлик і Широчин як Бонні та Клайд крокували разом по периферіях Києва, але не грабували, а відкривали для поціновувачів історії нові й нові факти про розвиток периферій: від окремих поселень до цілісних житлових масивів.

Як ділили роботу автори книг з історії Києва

Щоб написати серію “Невідомі периферії” дослідники помалу збирають шматочки правдивих матеріалів:
• документи з державних архівів;
• історична література;
• довідкова література 19-20 сторіччя;
• журнали радянських часів;
• особисті архіви архітекторів;
- щоб зібрати для вас історичну хрестоматію і зберегти пам’ять про розбудову.

   Більшість сучасних фотоматеріалів – це фото окремих районів Києва у різні роки. Автори, їхні друзі та знайомі щедро передали цінні кадри, щоб зробити книгу більш колоритною. Важливу роль відіграли польові дослідження. Довелося відшукати місцевих і старожилів та у розмовах за чашкою чаю отримати в них усю необхідну інформацію.

   Фішкою в оформленні книг стали плани та карти місцевості, а також історичні малюнки поселень та рідкісні архівні фото. Уявляєте, навіть аерофотознімки 1941-1944 та супутникові знімки 1960-х-1970-х років зберегли.

   Всі ці етапи до дрібниць відтворили розвиток київських периферій. Розповіді про поселення та місцевості не оминули жоден будинок. Навіть ті поселення, які зникли або були знесені, згадані і не забуті.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):