Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Зміни у ставленні українців до постаті Бандери

Неділя, 01.01.2023 18:42   Джерело: блог Олексія Гараня

Олексій Гарань    Для мене, як історика, постать Бандери є складною і неоднозначною. Мені близька думка легендарного дисидента Євгена Сверстюка про те, що "треба ставити пам'ятники не Бандері, а рядовому бандерівцю", тобто тим хлопцям і дівчатам, які пішли в ОУН та УПА (так як по всій Польщі меморіальні знаки, присвячені Армії Крайовій). Бандера з 1934 р. перебував у в'язниці, концтаборі, на еміграції, тож реально боротьбою ОУН та УПА керували інші люди (Лебедь, Шухевич тощо). Поза тим, Бандера став символом боротьби з московським імперіалізмом. Тож зміни у ставленні українців до нього вельми показові.
   Опитування проведене Фондом "Демократичні ініціативи" спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 12 серпня 2022 року дало такі результати.
   Майже 50% населення України позитивно оцінюють постать Степана Бандери. Негативно про роль Степана Бандери у становленні української державності відгукнулися 11% опитаних. Ще 19% зазначили, що ставляться до діяльності Степана Бандери як позитивно, так і негативно, близько 18% не змогли відповісти на це запитання.
   Порівняно з минулим роком на 19% зросла частка респондентів, які позитивно оцінювали діяльність С. Бандери. Водночас частка респондентів, які оцінювали її негативно, зменшилася на 21%.
   Переважання негативної оцінки діяльності Степана Бандери над позитивною спостерігається серед мешканців південних областей. 30% опитаних у Одеській та Миколаївській областях оцінюють його діяльність скоріше негативно. Скоріше позитивно її оцінює 20% опитаних.
   Переважно позитивно діяльність постаті Степана Бандери оцінюють громадяни усіх вікових категорій, незалежно від рівня освіти чи матеріального становища. Однак молодші українці, а також ті респонденти, які мають вищий рівень освіти та більш заможні, прихильніші в своїх оцінках діяльності Степана Бандери, ніж люди старшого віку й ті, які мають середню освіту та незаможні.
   Для більшості російськомовних респондентів (29%) постать Степана Бандери є переважно позитивною. Не погоджуються з цим 20% опитаних.

   Зміни очевидні. Графіки, діаграми та детальніші дані дивіться тут




   До теми: пісню "Батько наш – Бандера, Україна – мати" виконує АРТ-батальйон Ужгородського інституту культури і мистецтв на благодійному концерті для захисників України. Слова пісні можна побачити тут.




   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Політика".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):