Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Незнаменита війна

Середа, 30.11.2022 18:36   Джерело: сайт UAHistory. Скорочено

   За пактом про ненапад від 23 серпня 1939 р. Фінляндія належала до зони інтересів СРСР. Як завжди, "театр" військових дій Москва починала жорстокою облудою та брехнею. 25 листопада 1939 р. літаки СРСР почали бомбардування мирних кварталів Гельсінкі запалювальними бомбами. 26 листопада радянські ЗМІ кипіли "яростью благородной": обурювалися тим, що біля села Майнелла на радянсько-фінському кордоні артилерія білофінів начебто обстріляла радянців.

   Гельсінкі запропонували провести спільне розслідування, але Москва не погодилася. Крім того кремль образився відмовою фінського уряду від радянських пропозицій про зміну кордонів у Карелії та передачу військово-морської бази Ханко. 29 листопада 1939 року СРСР розірвав дипломатичні стосунки з Фінляндією, скасував радянсько-фінський пакт про ненапад.

   30 листопада 1939 р. о 8:00 за московським часом радянські війська одержали наказ перейти радянсько-фінський кордон та розпочати бойові дії. Чотири армії СРСР чисельністю 540 тисяч чоловік напали на Фінляндію почалась радянсько-фінська війна "незнаменита війна" за визначенням Олександра Твардовського. Офіційно СРСР війну так і не оголосив.



   9 березня 1940 р. фінни у боротьбі з радянськими танками вперше використали "коктейль для Молотова" – пляшки з горючою сумішшю, що дуже нагадували хвіст півня. Війна Союзу проти Фінляндії тривала 105 днів (від 30 листопада 1939 року до 13 березня 1940 року), завершилася підписанням Московського мирного договору, що зафіксував відторгнення від Фінляндії значної частини її території.

   СРСР одержав перемогу дорогою ціною: втрати разом із пораненими й обмороженими склали 289 610 осіб, у фінів – 70 000. І нині рашистська "історіографія" називає свою агресію "збройним конфліктом на кордоні з Фінляндією" або "оборонною війною СРСР проти агресії буржуазної Фінляндії".

   Ліга націй після цього визнала Союз агресором і виключила із свого складу.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):