Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Українське радіо

Середа, 16.11.2022 18:33   Джерело: сторінка Diaspora.ua

   Сьогодні Українському радіо виповнюється 98 років: 16 листопада 1924 р. в Харкові, тодішній столиці УРСР, розпочалося радіомовлення в Україні. Цікаво, що попри ідеологічне протистояння й інформаційну війну між СРСР та Заходом, українська діаспора могла чути радіопрограми з України. Йдеться про Українське іномовлення в УРСР для діаспори з ефірною назвою "Радіо Київ", що розпочалось у 1950 році і існувало до 1991 року (тоді воно трансформувалося у Всесвітню службу радіомовлення України з ефірною назвою "Радіо Україна").

   Згодом у 1965 році було створено радіостанцію "Промінь". Фактично аналогічна московському "Маяку", ця радіостанція була доповненням засобів протидії "ворожим голосам". Так українською вели мовлення понад 30 закордонних радіостанцій, серед них - ВВС, "Голос Америки", "Радіо Свобода", "Радіо Ватикану" та ін., що загалом транслювали 107 годин українською на тиждень.

   Таким чином, українське радіо чули не лише в Україні та країнах соціалістичного блоку, а й на Західної Європи, Азії і на Далекому Сході, а також за океаном - у США, Канаді, Південній Америці, Новій Зеландії, Австралії... Майже всюди, де була українська діаспора.

Українське радіо

   Однак, попри необхідність виконання ідеологічних завдань - контрпропаганда на противагу "західним голосам", українське радіо транслювало за кордон чимало культурно-мистецьких програм. Саме вони і привертали увагу зарубіжних українців, які сумували за рідним краєм і за кожної можливості вслухалися в українську мову та українську пісню. Власне, саме музичні передачі українського радіо були найпопулярнішими серед українців за кордоном.

   Згодом, за Перебудови стала можливою співпраця українського радіо в Україні та зарубіжжі. Так в 1986 році відбувся перший радіоміст "Київ-Чикаго". Відтоді взаємодія з місцевими та регіональними українськими радіостанціями за кордоном і такими потужними мовниками як "Радіо Свобода" та "Голос Америки", що досі сприймалися як "ворожі голоси", стала постійною.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):