Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Композитор Штогаренко у Палаці культури ДВРЗ, 1961 рік

Неділя, 16.10.2022 19:04   Джерело: Міський сайт Дніпра. З доповненням

   15 жовтня виповнилося 120 років від дня народження українського композитора й педагога Андрія Штогаренка. Народився майбутній композитор на Катеринославщині, в селищі Нові Кайдаки, в сім’ї робітника-токаря. Сім’я була музикальна, батьки брали участь в аматорських гуртках, тож Андрій з дитинства зацікавився музикою, з 1912 року вчився в Катеринославському музичному училищі по класу фортепіано у викладачки З. Разловської. Закінчити училище він не зміг, бо сім’я мусила переїхати на інше місце.

   У 1926 році він організував ансамбль баяністів — Перший український камерний ансамбль ім.Комсомолу, з яким концертував до 1930 року мало чи не всій Україні. 1930 року ансамбль запросили до тодішньої столиці — Харкова, і тут А. Штогаренко став студентом Музично-драматичного інституту. Вчився майбутній композитор у видатного музиканта і педагога С. Богатирьова.

   Уже на студентській лаві молодий композитор виступив з поемою-кантатою "Канальські роботи", написаною на основі мелодії і тексту народної пісні. У тому ж жанровому ключі він створив сюїту "Дитинство", цикл обробок народних пісень "Дівоча доля" для голосу з симфонічним оркестром. Закінчивши 1936 року навчання, він був уже автором кількох хорових і вокально-симфонічних творів.

   Андрій Штогаренко залишився у Харкові, де працював до початку радянсько-німецької війни: з 1936 по 1941 рік керував секцією оборонної музики при Спілці композиторів; був заступником голови Харківського відділення Спілки композиторів.

   Роки війни композитор провів в евакуації в Алма-Аті та Ашхабаді, але продовжував громадську діяльність: у 1941—1943 роках був відповідальним секретар Спілки композиторів Туркменії, здійснював зв'язки з українськими музикантами, які перебували у Середній Азії. Схильність до вокально-симфонічного жанру композитор виявляв постійно, але саме в ці роки хорова пісня стала провідним жанром його творчості. У 1943 році вперше була виконана в Москві його кантата-симфонія "Україно моя" на слова А. Малишка та М. Рильського.

Композитор Андрій Якович Штогаренко

   З 1943 року життя та діяльність Андрія Штогаренка пов'язані з Києвом. Відомий композитор виявив себе ще й визначним педагогом. З 1954 по 1968 рік він — ректор Київської консерваторії, з 1960 року — професор, у 1968-1990 роках — завідував кафедрою композиції. 1968 року його обрали головою правління Спілки композиторів України.

   Доповнення. Творчу та педагогічну діяльність Андрій Штогаренко поєднував з активною громадською роботою, у тому числі зустрічами з учнями музичних шкіл, трудовими колективами, іншими представниками громадськості.

Композитор Штогаренко у Палаці культури ДВРЗ, 1961 рік

   На фото : у березні 1961 року Андрій Якович Штогаренко у складі делегації майстрів мистецтв України відвідав Палац культури Дарницького вагоноремонтного заводу, щоб поділитися творчими планами з працівниками підприємства та іншими мешканцями заводського селища. Співрозмовник Андрія Штогаренка - Герой Соціалістичної Праці Йосип Степанович Столбецький; в центрі світлини - український композитор Анатолій Григорович Свєчніков.

   Композитор Андрій Штогаренко неодноразово отримував нагороди і відзнаки уряду: Державну премію СРСР 1946 та 1952 рр., Державну премію УРСР ім. Т.Г. Шевченка 1974 року. 1972 року йому присвоєно звання народного артиста СРСР, а 1982 — Героя Соціалістичної Праці. Нагороджений також болгарським орденом Кирила і Мефодія.

   Помер Андрій Якович Штогаренко 15 листопада 1992 року. Похований на Байковому цвинтарі. У Києві на вулиці Суворова, 11, де мешкав Андрій Штогаренко, 1 липня 2008 року встановлено меморіальну дошку.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Клуб" та "Завод".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):