Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Автор мелодії хіта Едіт Піаф народився в Україні

Середа, 12.10.2022 19:49   Джерело: facebook-сторінка Diaspora.ua

Автор мелодії хіта Едіт Піаф народився в Україні    12 жовтня 1910 року у Рогатині на Івано-Франківщині (тоді - на території королівства Галичини і Лодомерії у складі Австро-Угорської імперії) народився французький композитор і піаніст НОРБЕРТ ҐЛАНЦБЕРҐ (12 жовтня 1910 - 25 лютого 2001).
   Це він створив мелодію найвідомішого шансону "Padam… Padam" для Едіт Піаф на початку 1940-х років. Коли в 1951 р. з'явилися слова, пісня стала шлягером і багато років не сходила з піку популярності. Шарль де Ґолль під час відвідин Москви у 1966 році заходив до Кремля саме під звуки "Padam… Padam".
   Батьки Норберта, якого від народження звали Натан, народилися й жили у Рогатині, а з народженням первістка, переселилися до Європи. Осіли у баварському Вюрцбурзі, де батько заробляв на хліб дрібним гендлярством. З раннього дитинства його син виявив неабиякі музичні здібності й брав уроки фортепіано й компонування у консерваторії Вюрцбурґа.
   У 20-річному віці Ґланцберґ вже написав кілька мелодій для німецьких фільмів. Зокрема, для фільму режисера Біллі Уайдера "Фальшивий чоловік" Гланцберг склав заголовну пісню, яка стала хітом сезону. Газети писали: "Новачка звуть Норбер Гланцберг. Його ритми спокусливі, а композиції захоплюють... Він пише легко і невимушено, буквально однією лівою".
   Та з приходом Гітлера до влади у 1933 році, як і тисячі інших євреїв, він був змушений емігрувати. Сам гауляйтер Берліна Йозеф Геббельс висловився конкретно щодо Гланцберга: "Цей маленький галицький єврей Гланцберг злизує у молодих світловолосих композиторів масло з хліба".
   Після поневірянь, принагідних композиторських підробітків і короткочасної служби в польській армії, в 1940 році він опинився у Марселі. Там 30-літній піаніст і композитор зустрів молодшу на 5 років Едіт Піаф, зірка якої уже сходила. Піаф взяла піаніста у свою команду. Вони стали друзями, а потім коханцями. Емоцій їхньому роману додавали драматичні події Другої світової.
   Після окупації німцями Парижа єврей Ґланцберґ змушений знову рятуватися втечею. Під чужим іменем він жив у дешевих готелях французького півдня, а вона двічі-тричі на день посилала йому листи... "Чим далі ти від мене, тим ближчим ти мені стаєш". З деяких листів випливає, що йому вона завдячує і своїм професійним розвитком: "З кожним днем мої пісні мають все більший успіх, усі кажуть, що я розвиваюся фантастично. Цим я завдячую тобі. Це перфекціонізм, якого ти від мене вимагав".
   Невдовзі готелі стають ненадійним сховком, і закохана Едіт Піаф просить своїх багатих і впливових шанувальників потурбувалася про те, щоб її піаніст, її Ноно, як вона його ніжно називала, був у безпеці. Вона забезпечує йому прихисток у палаці графині Лілі Пастре, а згодом у домі поета Рене Лапорте. Без цієї допомоги йому навряд чи вдалося б уникнути долі багатьох євреїв, що жили тоді у Франції.
   На згадку про той період і роман залишився шансон "Padam… Padam" та інші пісні.



   Коли згаданий шлягер здобув шалену популярність в 1951 р., Н. Ґланцберґ одружився з дівчиною з Польщі Марічкою Мазурик. А музична кар’єра Норберта Ґланцберґа розвивалася переважно у площині кіно. Його мелодії прикрасили фільми, у яких знімалися такі зірки, як Бриджіт Бордо ("Занадто красива наречена"), Марина Владі ("Білява відьма") та інші.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):