Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

До ювілею американської прем'єри українського "Щедрика"

Вівторок, 04.10.2022 19:19   Джерело: facebook-сторінка Музею видатних діячів української культури

   Уперше в Києві, з нагоди 100-ої річниці американської прем’єри "Щедрика", відбудеться програвання унікальної платівки із нью-йоркським записом пісні (Brunswick, 1922 р.).

   Будинок-музей Миколи Лисенка запрошує 5 жовтня о 16:00 на урочистості з цієї нагоди. Ви дізнаєтеся, коли і за яких обставин було здійснено перший грамофонний запис "Щедрика" у США. Як пісня була сприйнята під час прем’єри у Карнегі Гол. Коли з’явилася колядка Carol of the Bells і як уже американізований шедевр Миколи Леонтовича привласнював собі за океаном "русский мир". Про все це розповість дослідниця історії "Щедрика", засновниця Інституту Леонтовича Тіна Пересунько, котра привезла грамофонний раритет із Нью-Йорка.

До ювілею американської прем`єри українського `Щедрика`

Також уперше у Києві буде представлено:
1. Оригінал партитури Carol of the Bells (Нью-Йорк, Carl Fischer Music, 1936 р.) та ноти першої англомовної версії "Щедрика" – пісні The Bluebirds (Нью-Йорк, Witmark and Sons, 1933 р.);
2. Копію концертного буклету прем’єри Щедрика у Карнегі Гол (5 жовтня 1922 р.);
3. Одне з перших друкованих видань "Щедрика" у збірнику "Колядки та Щедрівки" (Київ, 1918 р.).

   Окрім того, охочі зможуть послухати найстаріші грамофонні записи української колядки на раритетних платівках із США у виконанні найвідоміших американських музикантів: Westminster Choir (1941 р.), Fred Waring and his Pennsylvanians (1942 р.), Robert Show Chorale (1946 р.) New York Philharmonic (1956 р.). Матеріали передав для тимчасового експонування у Києві колекціонер і дослідник Анатолій Паладійчук.

   А чи знали ви: Прем’єра "Щедрика" у США відбулась 5 жовтня 1922 року під час концерту хору Олександра Кошиця у Карнегі Гол. Виступ став кульмінацією міжнародного турне українських співаків, які гастролювали світом за дорученням глави Української Народної Республіки Симона Петлюри з метою лобіювання міжнародного визнання української незалежності та протидії російській пропаганді, що заявляла: "українського народу не існує".

   Захід відбувається за ініціативи Інституту Леонтовича. Вхід вільний!


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Київські музеї".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):