Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Школи Сластіона

Середа, 28.09.2022 19:53   Джерело: сторінка ДНАББ імені В.Г. Заболотного

   Минулого тижня був день пам'яті Опанаса Георгійовича Сластіона – українського живописця, графіка, етнографа і мистецтвознавця. Протягом 1910–1916 рр. за проєктами Опанаса Сластіона та його сподвижників в Україні збудували близько сотні земських (початкових) шкіл у стилі національного модерну.

   Перші дослідники творчості О. Сластіона (В. Чепелик, Г. Шибанов, В. Ханко) одностайні: принцип серійності, блискуче розроблений митцем, не мав аналогів у народному будівництві та тогочасній архітектурній практиці. Однотипність не означала трафаретності: один лише фасад шкільної будівлі був опрацьований у десяти варіантах.

   Не було Сластіонові рівних і в стилізації. Тут йому стала в пригоді багаторічна зацікавленість усім культурним спадком України: від Софії Київської до опішнянського куманця. Найхарактерніший приклад у цьому "жанрі" – цілком новаторське оздоблення візерунками у вигляді вишиванок і мережива. Звісно, творчо опрацьованих, але міцно прив’язаних до народних, переважно полтавських орнаментів (текст з видання: Власенко А. Земські школи Опанаса Сластіона. Київ. 2016. С. 9). У фотогалереї - світлини з видання.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):