Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Стів Возняк

Четвер, 11.08.2022 20:49   Джерело: сайт UAHistory

Стів Возняк    6 лютого 1985 р. американець українського походження Стів Возняк, співзасновник компанії Apple Computer, залишив компанію на знак протесту проти її перетворення на велике малоефективне бюрократизоване підприємство. У цей же день компанія Microsoft оголосила про створення текстового процесора Word, призначеного для комп’ютерів IBM PC. Інтуїтивно побудована, проста в роботі програма зуміла витримати конкуренцію з лідером програм для обробки текстів WordPerfect і невдовзі стала однією із найпопулярніших у світі.
   Стів Гері Возняк (просто Woz) народився 11 серпня 1950 р. у м. Санівейл, штат Каліфорнія, США. Батько Стіва – Френсіс Возняк, теж інженер, закінчив Каліфорнійський технологічний університет і працював інженером в корпорації Lockheed, розробляючи самонавідні ракети.
   У четвертому класі Возняк став членом товариства радіолюбителів, у восьмому розробив власний калькулятор.
   После випуску зі школи Стівен повчився в Університеті Колорадо, Університеті Ден-Аса, у 1975-ому розпрощався з Каліфорнійським університетом.
   Бородатий Стівен Возняк познайомився зі Стівом Джобсом, коли учився у коледжі. Студент фактично поселився в дитячій кімнаті Стіва Джобса, який закінчував школу. Обоє самоуків майстрували щось незрозуміле, що пізніше отримало назву Blue Box. Після першого курсу Woz узяв академіку і працював на компанію Hewlett Packard. Йому довірили розробку калькуляторів. У компанії на 80 інженерів був тільки один комп’ютер. І Woz задумався над створенням невеликого компактного ПК.
   Перший прилад Возняка і Джобса давав хлопцям можливість: долучатися до телефонних ліній, безкоштовно телефонувати в різні міста і країни. Возняк навіть створив нелегальну службу телефонних анекдотів. Джобс зрозумів, що вони можуть винайти справжній товар і його продавати.Якось Стів Джобс запропонував Возняку створити комп’ютер, орієнтований не на складні обрахунки, а на потреби простих людей. Возняк заснував Apple Computer (нині Apple Inc.) разом із Стівеном Джобсом у 1976 р. Стівен Возняк звільнився з Hewlett-Packard і посів посаду віце-президента з наукових досліджень.
   Стіви продали власні речі (Возняк продав науковий калькулятор HP, а Джобс – фургон Volkswagen), зібрали 1300 доларів стартового капіталу та у гаражі Джобса почали конструювати перший в історії персональний комп’ютер. 1 квітня 1976 р. Woz запатентував власний комп’ютер "Apple 1", наступного року Apple II. Перша партія комп’ютерів Apple I (сто штук) була розпродана мережам дилерів, за ціною ПК $666,66.
   Возняк згадував як ночами 1977-го працював над створенням дисковода для комп’ютера Apple II. Він мріяв потрапити на технологічну виставку в Лас-Вегасі, побачити головне місто американських розваг. Саме тоді друзі часто сварилися: Джобс був людиною з жорсткими манерами, часто підносив голос, а м’який Woz не дозволяв собі такого.
   У 1977 р. Woz створив персональний комп’ютер "Apple II", він вийшов на американський ринок і у 1980-му самоуки стали мільйонерами. У співавторстві з Стівеном Джобсом Woz запустив у серійне виробництво модерний "Apple Комп’ютер Інкорпорейшн".
   У лютому 1981 р. Стів Возняк із нареченою Кенді Кларк вирішили полетіти в Сан-Дієго і забрати замовлені обручки. На власному літаку Beechcraft Bonanza під час злету з авіаційного парку Санта-Круз Woz попав у аварію. Лікарі зібрали Возняка буквально за шматочками, він пережив ретроградну та тимчасову антероградну амнезію. Woz нічого не пам’ятав про аварію, про перебування в лікарні. Вони одружилися. Під прізвищем дружини Clark і іменем улюбленого пса Rocky Возняк (Rocky Clark) закінчив Каліфорнійський університет у Берклі у 1986-му, отримав диплом бакалавра EECS. У 2004 р. Університет Північної Кароліни присвоїв Стівену ступінь доктора наук за внесок у сферу створення ПК.
   Woz і Кенді мали трьох дітей: двох хлопчиків і дівчинку. У 1987 р. вони розлучилися.
   На зустрічі випускників Woz зустрів своє шкільне кохання Сюзан Мулкерн (Suzanne Mulkern), вони одружилися, через 10 років розлучилися.
   Woz узяв участь у телешоу в проекті "Танці з зірками"; його партнеркою стала Каріна Смирнофф, професійна танцівниця з Харкова. Стів Возняк грав він самого себе у другому епізоді четвертого сезону телесеріалу "Теорія Великого Вибуху".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):