Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Ілля Максимович Шульга

Середа, 20.07.2022 12:27   Джерело: сайт UAHistory

   Ще у сиву давнину наші пращури звернули увагу на ліворуких людей, їхні особливості, тоді від давнього слова "шуя" – лівиця, ліва рука утворилося слово "шульга". Пізніше з’явилося немало прізвищ: Шульга, Шульгін, Шульженко, Шульгівський, Шульгін.

   Серед українців із прізвищем Шульга багато відомих людей. Один із них художник Ілля Максимович Шульга.

   Народився Ілля Максимович Шульга 20 липня 1878 р. у старовинному козацькому селі Кропивна на Черкащині. Змалку чув про Хмельниччину, Коліївщину, про подвиги земляків і натхненно малював. Батьки помітили хист сина, віддали його спочатку до малярної майстерні в Золотоноші, пізніше – в "науку" до Рисувальної школи Миколи Мурашка в Києві. Середню художню освіту Ілля здобув у Московському училищі живопису, скульптури й архітектури; вищу – у Петербурзькій академії мистецтв у Іллі Рєпіна. Тут працював Ілля Шульга над козацькою тематикою. У 1909 р. Ілля Максимович отримав звання "вільний художник" за картину "Козаки пішли"; разом із дружиною та донькою оселилися у Вінниці.

   З 1928 р. Шульга переїхав до Києва, викладав у педагогічному інституті, ілюстрував Т. Шевченка, писав пейзажі, брав участь у художніх виставках. З 1934 р. – викладач Київського Художнього Інституту. Добродії ж доносили, що митець мав характеристику "мазепинця", бо викладав українською мовою в той час, коли навчання велося російською; сигналізували, що художник – націоналіст, бо упродовж 40 років малював лише Україну та українців, поетизував минуле. Щирі розповіді І.Шульги про Іллю Рєпіна трактувалися як "біологічний націоналізм".

   Заарештований у березні 1938, 60-річний художник помер 19-го грудня на день Св. Миколая на засланні в Петропавловську (Північний Казахстан). Майже всі твори Іллі Шульги були знищені. Його дружина і дочка емігрували за кордон. Завдяки їм уціліла тільки та частка з багатющої (понад тисячу картин) мистецької спадщини живописця, яку вони вивезли з собою (75 полотен).



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):