Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Ринок–легенда: до 110-річчя відкриття Бессарабського ринку

Понеділок, 04.07.2022 19:14   Джерело: сайт Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного

   У центрі Києва на Бессарабській площі розташувався один із найкрасивіших і найстаріших ринків – Бессарабський критий ринок. Будівля ринку – це не тільки цікава архітектурна забудова, але й унікальна локація для містян, зі своєю історією, атмосферою, дивовижними переказами та повір’ями продавців.

   Ідея побудови на цьому місці великого ринку не була випадковою. Сьогодні навіть складно уявити, що в середині ХІХ століття тут був пустир, який постійно заливався потоками води з навколишніх пагорбів. Пізніше тут розташовувалися заїжджі двори, проводилися святкові гуляння і встановлювалися циркові павільйони. Минали роки, місто швидко забудовувалося і місцина навколо Бессарабки фактично опинилася у центрі міста. Виникла потреба звести щось більш красиве і презентабельне, наприклад, театр чи цирк. Після обговорення різних варіантів зійшлися на думці, що ця місцина ідеальна для торгівлі, а отже, критий ринок буде найкращим рішенням.

   У 1910 році на гроші, які заповів місту промисловець, меценат Лазар Бродський, за проєктом польського архітектора Генріха Гая, почалося будівництво ринку. 3 (16) липня 1912 року відбулося його урочисте відкриття. Ринок був оснащений за останнім словом техніки. У підвалах була встановлена перша в Києві і третя в імперії холодильна установка.

   Будівля створена в стилі пізнього модерну, її фасад прикрасили барельєфи і скульптури, а над головним входом розміщений барельєф архангела Михаїла, покровителя міста Києва.

   З початку ХХ століття і до наших днів Бессарабський ринок є осереддям торгівлі в Києві і, незважаючи ні на які буремні події в історії, він продовжує своє функціонування.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):