Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Богомил Райнов

Середа, 08.06.2022 17:58   Джерело: сайт UAHistory

Богомил Райнов    19 червня 1919 р. у Софії народився Богомил Райнов, болгарський письменник, автор гостросюжетних повістей ("Інспектор і ніч", "Немає нічого ліпшого за негоду", "Пан Ніхто"). Інтелектуал, син інтелектуала. Його батько – відомий письменник і вчений Ніколай Райнов. Рідний брат Богомила – скульптор Боян Райнов.
   Богомил Райнов закінчив Софійський університет. Вивчав філософію, спеціалізація — естетика та мистецтвознавство. З 25 років – комуніст, причому такий відданий, що зрікся батька через політику.
   Упродовж семи років (1953-1960) працював аташе з культури у Парижі, почав публікувати свої оповідання та повісті паризького циклу.
   У 1963 р. вийшов друком детективний роман "Інспектор і ніч", за ним сценарист Б. Райнов зробив фільм. Сподіваюсь, є ще люди, які пам’ятають спостережливого, іронічного інспектора майора Петра Антонова?
   Потім тетралогія Богомила Райнова "Пан Ніхто" – цикл пригодницьких романів із головним героєм, розвідником Емілем Боєвим: "Пан Ніхто" (1967), "Немає нічого ліпшого за негоду" (1968), "Велика нудьга" (1971), "Тайфуни з ніжними іменами" (1977), а також: "Реквієм мерзотниці" (1973), "Наївна людина середнього віку" (1974), "Помирати — в крайньому випадку" (1979), "Ранок дня не визначає" (1981). У них не тупенькі американські стрілялки, а боротьба інтелекту. Більшість романів Богомила Райнова екранізовано; автор працював сценаристом при їх створенні. Гонорари Райнова викликали заздрість, його партвнески в рази перевищували ставки професорів.
   Разом із художником Светлином Русєвим відбирав і купував картини для Національної галереї зарубіжного мистецтва (про це його роман "Дивне це ремесло").
   Богомил Райнов прожив 87 років. Помер у Софії 8 червня 2007 р.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):