Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Конституція Пилипа Орлика

Субота, 09.04.2022 20:16   Джерело: сторінка

   9 квітня 2010 року в Бендерах було відкрито пам'ятник Конституції Пилипа Орлика, встановлений на честь її 300-річчя. Пам'ятний знак споруджено у вигляді книги, на якій вкарбувано інформацію про історію написання Конституції та її повну назву українською і латинською мовами.

Конституція Пилипа Орлика

   5 (16) квітня 1710 року біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (турецька назва — Бендери, нині територія Молдови) відбулися збори козацтва.

   Гетьман Пилип Орлик виголосив присягу і оприлюднив “угоду” – “Конституцію прав і вольностей Війська Запорізького”, або договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська яка чітко розписувала права та обов’язки гетьмана, старшини, простого козацтва.

   Від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко. Шведський король Карл XII, який був присутній на зборах козацтва в Бендерах, гарантував дотримання цих статей, як «захисник України».

   Складається з преамбули та 16 статей. Бендерська конституція написана латиною та староукраїнською, Україномовний оригінал Конституції віднайшли у 2008 році в Російському державному архіві давніх актів. Латиномовна копія зберігається в Національному архіві Швеції.

   Автентичність документів підтверджується власноручним підписом гетьмана Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького на рожевому воску з червоною стрічкою, та власноручним підписом шведського короля Карла ХII на підтверджувальному дипломі.

   Чинності не набула, оскільки була написана й ухвалена за умов вигнання.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):