Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Вулицю Курнатовського перейменовано на Остафія Дашкевича

Четвер, 04.11.2021 20:57   За матеріалами сайтів та сторінок: Українська правда, Вікіпедія, Тарас Криворучко

   Київська міська рада перейменувала 12 вулиць та провулків, назви яких були пов'язані з комуністичним режимом, а також у Подільському районі назвала сквер ім'ям Героя України Василя Сліпака. Зокрема, у Дніпровському районі столиці вулицю Курнатовського перейменовано на вулицю Остафія Дашкевича.

   Вулиця виникла у 50-ті роки XX століття під назвою Нова. Наступна назва на честь російського революціонера-більшовика В. К. Курнатовського — з 1957 року.

   Ще в травні 2018 року народний депутат України Ігор Луценко звернувся до міського голови Віталія Кличка про перейменування вулиці Курнатовського на вулицю Павла Полуботка (оскільки Віктор Курнатовський підпадає під дію Закону про декомунізацію). Потім ініціативна група зібрала близько 600 підписів мешканців, які проживають на вул.Курнатовського, запропонувавши визначитися з вибором назви вулиці: Павла Полуботка, Куликове Поле або Остафія Дашкевича. Переважна більшість – 560 підписів – висловилися за назву вулиці Остафія Дашкевича.

   Остафій Дашкевич - український військовий і державний діяч початку ХVІ століття, перший кошовий отаман Війська Запорізького. Дашкевич є засновником майбутнього мікрорайону Воскресенка або Воскресенської слободи, як вона тоді звалася. Саме йому належали ці землі, відомі з XVI століття як "земля Євтафієва" (востаннє згадана у XVIII столітті). Він подарував ці землі Воскресенській церкві, яка знаходилася на Подолі і також побудована коштом Дашкевича. Звідси й походить назва Воскресенка.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):