Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Мовний блог: Чи можна довіряти старим словникам; Бровари під Києвом, чи Броварі?

Понеділок, 04.10.2021 21:12   Джерело: BBC NEWS|Україна. Скорочено

   Дмитро Шаварський запитує, чи має право на існування в українській мові слово конюшня? Воно є, зокрема, в словнику Грінченка. "Але чи можна довіряти словнику, створеному під керівництвом Російської академії?" ‒ запитує читач.

   Кожен словник несе на собі відблиск тієї доби, у яку його створювали. У кожному відбито особистість і характер укладачів, з усіма вадами й перевагами.

   Словник за редакцією Бориса Грінченка, а саме так коректно його називати, і досі не втратив свого значення, бо до нього повсякчас звертаємося, коли хочемо підтвердити наявність певних одиниць у нашій мові.

Мовний блог: чи можна довіряти старим словникам

   Обидві лексеми, стайня й конюшня, нормативні в літературній мові, бо закріплені не лише Грінченковим словником, а й багатьма іншими, зокрема сучасними. Скажімо, у Малорусько-німецькому словникові Є. Желехівського та С. Недільського (1886), що був надрукований у Галичині, засвідчено слова конюшня й конярня (з тим самим значенням) (т. І, с. 364). Закидати цьому словникові заангажованість немає жодних підстав.

   У каноні української літератури маємо багато творів, автори яких активно використовують або слово конюшня, або стайня.

   Проте не в усіх випадках ці слова можна легко взаємозамінювати. Скажімо, у вислові авгієві стайні "щось дуже занедбане, брудне; великий безлад" частіше вживають саме лексему стайня.


   Відповідаємо далі на запитання киянина Олега Вайди. Яка правильна назва міста ‒ Бровари чи Броварі?

   Назва Бровари закріплена в сучасних офіційних документах саме в такій формі, мусимо її дотримуватися. Змінити географічну назву поселень або їхню форму може тільки Верховна Рада України.

   У минулому на картах та в писемних джерелах назву цього міста фіксували також як Броварі. Наприклад, у Т. Шевченка читаємо: В Броварях //Уже повінчана гуляє // Його Настуся молода!

   Проте вже в Правописному словникові Г. Голоскевича (1929) маємо Бровари. Таку форму написання назви міста також засвідчено в першому томі "Енциклопедії українознавства" (1955), що виходила в діаспорі. Іншими словами, між формами Броварі/Бровари тривалий час точилася конкурентна боротьба.

   Поки що переміг варіант Бровари.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Бібліотека" та "Мовний блог".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):