Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Українець в антарктичній експедиції Роберта Скотта

Понеділок, 06.09.2021 21:57   Джерело: сайт Історична правда. Скорочено

   Вражаючий пейзаж. І надовго зосереджуєшся на обличчях. Це дивовижні особи. Прямі та чисті, чи існують зараз такі? На цих обличчях тільки воля і віра - в різній пропорції, але тільки вони. Особливості фотографії початку ХХ століття роблять будь-яку людину більш монументальною. І давайте усвідомимо, що одним з цих монументальних людей був українець Антон Омельченко

   Антарктика – біла пустеля материка площею більше 14 млн. кв.км За підкорення цього континенту на початку 20 століття змагалися джентльмени, дослідники, мрійники і авантюристи. Залученими в полярні перегони виявилися цілі нації, країни, уряди, науковці і меценати. Чия ж стратегія виявилася переможною? Який шлях, випробування, радості і страхи пережив українець Антон Омельченко, родом з Батьків на Полтавщині, в команді британського капітана Роберта Скотта? Найбільш детальну інформацію про здібності та характер Антона Омельченка дізнаємося з мемуарів фотографа експедиції Ґерберт Джорджа Понтінга - "Великий Білий Південь".

   Відомо, що Понтінг не вів щоденника, як робили більшість офіцерів та науковців, натомість, він ретельно записував, коли і де робив свої фотографії. На час експедиції він уже зарекомендував себе як досвідчений мандрівник, кінематографіст та фотограф і мав успішні виставки в Японії та Великобританії. Саме кінозйомкам Понтінга ми завдячуємо першим відео кадрам гопака, у виконанні Антона Омельченка.



   Записки Понтінга мають розбіжності щодо дат зі щоденниками інших учасників експедиції, але яскраво проілюстровані фото та відеоматеріалами. Він підтверджує, наприклад, музичні здібності Омельченка: "прикро, що серед нас було так мало музичних талантів, Нельсон міг грати на мандоліні на слух; росіянин Антон час від часу давав нам перебори на балалайці та я грав на банджо ... ". Антон часто допомагав Понтінгу в його фотоекспедиціях, і ми зобов'язані чотирьом фотографіям Антона Омельченка - Ґерберту Понтінгу.

   Понтінг також показує нам, що, незважаючи на невпинну працю з поні, Антон також допомагав в інших аспектах роботи експедиції. Одним із визначних внесків можна відзначити участь Антона у ловах імператорського пінгвіна. Як нам відомо, з самого початку, антарктична експедиція 1910 -1912 років, планувалася як наукова, а не як перегони з норвежцями під керівництвом Руаля Амудсена, щоб першими досягти Південного Полюса.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):