Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Кінь Пржевальського на грошах

Четвер, 29.07.2021 18:57   Джерело: сайт Національного банку України. Скорочено

   29 липня 2021 року Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету "Кінь Пржевальського". Пам’ятна монета "Кінь Пржевальського" номіналом 5 гривень продовжує серію "Флора і фауна України", яка розпочинає ряд монет "Чорнобиль. Відродження". Парадокс, але техногенна катастрофа дала природі унікальний шанс на відродження, яким вона скористалася сповна.

   У 2016 році на території, що постраждала від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, було створено найбільший і наймолодший об’єкт природно-заповідного фонду України – Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження не лише типових, а й рідкісних червонокнижних представників живого світу.

   Пам’ятна монета присвячена символу відродження дикої природи, знаковій тварині заповідника – коню Пржевальського – єдиному існуючому виду диких коней, що збереглися донині в первісному вигляді, і який занесено до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом "на межі зникнення".

   На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом); номінал монети – 5/ ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі – символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE (праворуч); рік карбування – 2021 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі).

   На реверсі монети на тлі пейзажу зображено коня Пржевальського (використано тамподрук), над яким на дзеркальному тлі написи: КІНЬ/ ПРЖЕВАЛЬСЬКОГО/ EQUUS FERUS PRZEWALSKII; угорі – коня та лоша. Художник – Наталія Фандікова. Скульптори: Анатолій Демяненко, Володимир Дем’яненко.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):