Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Я все життя мріяла співати

Субота, 12.06.2021 19:35   Джерело: сайт ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного. Скорочено

   "Виходячи на сцену, я щоразу налаштовувала себе так,
ніби це буде мій останній виступ.  
І я маю співати так,  
аби глядачі запам’ятали на все життя мій голос"  


Євгенія Мірошниченко  

   Майбутня співачка народилася 12 червня 1931 року в селі Першому Радянському Харківської області у сільській родині Семена та Сусанни Мірошниченків. Сім’я з великими труднощами пережила воєнне лихоліття. Батько загинув на фронті, й мати лишилася одна з трьома дітьми – Люсею, Женею і Зоєю. Після визволення Харкова у 1943 році старших Люсю і Женю зарахували до спеціалізованого жіночого ремісничого училища радіосправи, де Женя навчалася на слюсаря-складальника. Там дівчинка брала участь у художній самодіяльності – спочатку танцювала, потім співала в хорі, яким керував хормейстер і композитор Зиновій Заграничний, котрий першим розгледів талант юної вихованки.

   Після закінчення училища Євгенія працювала слюсарем-складальником першого розряду на Харківському електромеханічному заводі, але її часто запрошували на виступи до Києва. Лише в 1951 році вона вступила до Київської консерваторії у клас досвідченого педагога Марії Донець-Тессейр. Професор стала для Євгенії справжнім другом, саме вона підготувала її до надскладного Міжнародного конкурсу вокалістів у Тулузі (Франція), де Євгенія стала лауреатом і одержала Велику премію й кубок міста Парижа.


Мірошниченко Євгенія Семенівна
Лауреати міжнародного конкурсу вокалістів у м. Тулуза (Франція), солісти Київського театру опери і балету ім. Т. Г. Шевченка (зліва направо) А. Кікоть, В. Тимохін, Є. Мірошниченко. Київ, листопад 1958 р. ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, од. обл. 0-76200

   Випускний іспит у консерваторії одночасно виявився дебютом Євгенії Мірошниченко на сцені уславленого Київського театру опери та балету, з яким вона назавжди пов’язала свою долю. Було це навесні 1957 року. Женя співала партію Віолетти в опері Джузеппе Верді «Травіата» й зачарувала присутніх у залі рідкісним за красою голосом, а головне – щирістю й правдивістю у передачі глибоких почуттів героїні. Євгенія Мірошниченко розповідала: «Своє народження як співачки пов’язую насамперед із «Травіатою» – цим шедевром Джузеппе Верді. Саме в ній відбулося моє артистичне становлення. А трагічна й чарівна Віолетта – моя незрадлива й щира любов».


Мірошниченко Євгенія Семенівна
Cолістка Київського театру опери і балету ім. Т. Г. Шевченка Є. Мірошниченко виступає на вечорі, присвяченому відкриттю Днів болгарської культури в Україні. Київ, 1959 р. ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, од. обл. 0-80733

   Одна за одною у репертуарі Євгенії Семенівни з’являються партії Венери («Енеїда» Миколи Лисенка), Мюзетти («Богема» Джакомо Пуччіні), Стасі («Перша весна» Германа Жуковського), Цариці ночі («Чарівна флейта» Вольфганга Амадея Моцарта), Розіни («Севільський цирульник» Джоаккіно Россіні), Джільди («Ріголетто» Джузеппе Верді), Лакме (однойменна опера Лео Деліба), Церліни («Фра-Дияволо» Данієля Обера), Лейли («Шукачі перлів» Жоржа Бізе).


Мірошниченко Євгенія Семенівна
Сцена з опери Ж. Массне «Манон» у виконанні артистів Київського театру опери і балету ім. Т. Г. Шевченка. У ролі Манон – народна артистка СРСР Є. Мірошниченко. Київ, 3 січня 1968 р. ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, од. обл. 0-104726

   Володіючи бездоганною технікою виконання, Євгенія Семенівна часто зверталася до творів, у яких могла продемонструвати свою високу віртуозну майстерність. Недаремно в її концертному репертуарі «Соловейко» Марка Кропивницького, «Солов’їний романс» Анатолія Кос-Анатольського та «Соловей» Олександра Аляб’єва, «Венеціанський карнавал» Юліуса Бенедикта, «Казки Віденського лісу» Йоганна Штрауса – справжні вершини складності для колоратурного сопрано.


Мірошниченко Євгенія Семенівна
Мірошниченко Євгенія Семенівна. Київ, 1970-ті рр. ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, од. обл. 2-137252

   Окрім арій з популярних опер, вона співала в концертах уривки з маловідомих «Ернані» та «Сицилійської вечірньої» Джузеппе Верді, «Міньйона» Амбруаза Тома, «Лінди із Шамуні» Гаетано Доніцетті, романси Сергія Рахманінова, Петра Чайковського, Миколи Римського-Корсакова, Цезаря Кюї, твори зарубіжних авторів – Йоганна Себастьяна Баха, Антоніна Дворжака, Каміля Сен-Санса, Жюля Массне, Станіслава Монюшка, Едварда Гріга, українських композиторів – Юлія Мейтуса, Платона Майбороди, Ігоря Шамо, Олександра Білаша, Юдіфі Рожавської…


Мірошниченко Євгенія Семенівна
Сцена з опери композитора Г. Майбороди «Мілана» у постановці Київського театру опери і балету ім. Т. Г. Шевченка. Ролі виконують: Мілана – народна артистка УРСР Л. Лобанова, Йолан – артистка Є. Мірошниченко. Київ, 26 жовтня 1957 р. ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, од. обл. 0-85533

   Велике місце в її репертуарі займали українські народні пісні. Євгенія Семенівна – одна з найкращих виконавиць найскладнішого для вокалістів «Концерту для голосу» з оркестром Рейнгольда Глієра.

   Майже тридцять років Євгенія Семенівна присвятила педагогічній діяльності в Національній музичній академії України імені Петра Чайковського. Вона терпляче, з любов’ю виховувала учнів і не просто навчала професії співака – вона прищеплювала їм прагнення ніколи не зупинятися, а завжди йти вперед до мистецьких вершин.

   Пропонована добірка аудіовізуальних документів висвітлює творчий шлях співачки, представляє Євгенію Семенівну у різних образах на сцені та дозволяє насолодитися колоритним голосом оперної примадонни.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Інна Росєва  10.07.2021 17:20
Додам, що на цю музичну подію вхід безкоштовний.
Телефон адміністратора: 278-62-91.
Телефон каси, який я подала раніше, не працює.

Інна Росєва  21.06.2021 18:56
До 90-річчя від дня народження Євгенії Мірошниченко презентує серію яскравих музичних подій Міжнародний вокальний фестиваль у Києві та Харкові. Відкривається фестиваль 10 липня ц.р. у Києві в Національній Філармонії України.
Адреса філармонії: Володимирський узвіз, 2.
Телефон: 044 278 16 97.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):