Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

День народження Івана Козловського

Середа, 24.03.2021 19:05   За матеріалами Вікіпедії. Скорочено

   Співак Іван Семенович Козловський народився 24 березня 1900 року в селі Мар'янівка біля міста Васильків. Першим шкільним вчителем Івана Козловського у селі Мар'янівка став Сисой Григорович Саєнко. З 7 років Іван співав у Михайлівському Золотоверхому монастирі, де прожив близько десяти років. 1917 року Козловський вступив до Київського музично-драматичного інституту, а наприкінці 1918 року почав співати в Полтавському музично-драматичному театрі.

   Служба в Червоній армії тимчасово перервала артистичну діяльність. По закінченні служби Іван Козловський співав у спектаклях Харківського і Свердловського театрів опери, а 1926 року був прийнятий у трупу Великого театру СРСР.

   Першою роллю Козловського на сцені Великого театру стала невелика партія Юродивого в опері "Борис Годунов" Модеста Мусоргського, яка, однак, принесла співакові всесоюзне визнання. У 1954, будучи лауреатом найвищих державних нагород, Козловський покинув Великий театр. За спогадами доньки Козловського, Анни, він образився на керівництво, яке не заступилося за нього, коли вийшла стаття в центральній пресі про немислимі гонорари Козловського. Втім, Козловський продовжував виступати як концертний виконавець.



   На відео - пісню "Дивлюсь я на небо" виконує Іван Козловський у супроводі Національної Капели бандуристів УРСР під керуванням Олександра Міньківського, 1957 рік.

   В рідному селі — Мар'янівці - співакові вдалося, незважаючи на численні бюрократичні перепони, створити дитячий симфонічний оркестр. Іван Семенович замовив для симфонічного оркестру з Москви всі інструменти, ноти, організував навчання дітей музики. Останній виступ Івана Козловського відбувся у Будинку Композиторів на вечорі пам'яті Генріха Нейгауза в 1990 році. Поховати себе Іван Семенович заповів у Мар'янівці, вибрав і місце для могили — але останню волю митця не було виконано: великий українець знайшов свій останній притулок на офіціозному Новодівичому цвинтарі в Москві.

   У Москві ім'ям Івана Козловського названа музична школа. В селі Мар'янівка Васильківського району Київської області 1994 року створено Меморіальний музей-садибу Івана Козловського, на території якої в 2000 році відкрито пам'ятник на його честь (скульптор В. І. Зноба).

Меморіальний музей-садибf Івана Козловського

   У Києві ім'ям співака названо провулок Івана Козловського (Печерський район), де 8 жовтня 2008 року відкрито пам'ятник Івану Козловському (скульптор В. І. Зноба). На вул. Хрещатик, 50-Б відкрито Мистецько-концертний центр ім. Івана Козловського.

Музика осіннього листя

   На фото - вечір романсу "Музика осіннього листя". Київ, МКЦ ім. І.Козловського. 16 жовтня 2019 р.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):