Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Поліська вузькоколійка: бурштиновий шлях

Середа, 10.03.2021 19:43   Джерело: сайт Ukrainer

   Незвичайна колія завширшки 750 мм починається з пристанційного містечка Антонівка на Поліссі й простягається на 106 км аж до станції Зарічне. На шляху цієї вузькоколійної залізниці — первозданна краса соснових лісів, блакить озер і маловідомі туристичні атракції. Ця колія — свідок та безпосередній учасник історії розвитку транспорту 19–20 ст. Історію цю сьогодні ретельно зберігають місцеві мешканці. І не лише зберігають, а й розвивають далі.

   Вузькоколійка Антонівка-Зарічне — місцеві мешканці називають її "поїздок", "вузька", "поліський трамвай" або ж "кукушка" — діє вже понад 115 років. Спочатку залізницю використовували для перевезення деревини, пізніше — торфу. Під час Першої світової війни вузькоколійка стала важливим стратегічним військовим об’єктом: за неї тривали запеклі бої, адже вона була чи не єдиним швидким засобом перевезення солдат та техніки через непрохідну болотисту місцевість.



   У часи Другої світової війни залізницю було зруйновано. Через десятки років, у 70–80-х роках 20 ст., вузькоколійка отримала свій сучасний вигляд. Паротяги замінили тепловозами, оновили старі пасажирські вагони. Так було побудовано нове депо й прокладено дорогу, котра з’єднувала два поліські райони — Володимирецький та Зарічнянський.

   Через економічну кризу 1990-х рр. вантажний рух припинився. Майже всі тепловози порізали на металобрухт. Постало питання про закриття залізниці. Утім, з огляду на те, що поліська залізниця була найважливішим засобом зв’язку з районними центрами, вона таки продовжила своє функціонування і досі щодня перевозить пасажирів.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Транспорт".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):